Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна със световния шампион по борба Иво Ангелов
03/10/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 3 октомври 2013 г. със световния шампион по борба класически стил Иво Ангелов. Състезателят спечели престижната титла на Световното първенство в Будапеща през септември.

Радостен съм да посрещна в Народното събрание представители на най-успешния олимпийски спорт за България, обърна се Михаил Миков към гостите. Той изрази надежда, че и в бъдеще българската борба ще продължава да жъне големи успехи и да слави името на България по цял свят.

При представянето на Иво Ангелов председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов го определи като много усърден и отдаден на спорта състезател. За съжаление, шансът не винаги е на негова страна и той не успя да покаже възможностите си на Олимпийските игри в Лондон, но всички се надяваме, че това ще стане на игрите в Бразилия, добави той. Валентин Йорданов информира Михаил Миков, че българските борци и в класическия, и в свободния стил имат добри шансове да донесат олимпийска титла на България през 2016 г.

От ръководството на Българската федерация по борба изразиха благодарност към народните представители за разбирането и подкрепата им за този спорт и по-специално за приетата от Народното събрание на 5 септември 2013 г. декларация по повод предложението на Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет за изваждане на спорта борба от програмата на Летните олимпийски игри. С нея депутатите от 42-рото Народно събрание единодушно се присъединиха към призивите на световната спортна общественост борбата да запази своето място в програмата на Олимпийските игри.

Председателят на Народното събрание прояви интерес за съществуващите трудности пред развитието на борбата в България и се ангажира да се търсят законодателни решения по някои от тях.

Валентин Йорданов посочи, че пред федерацията, която е сред най-големите спортни организации, съществуват много проблеми и като основни открои – финансирането на клубовете, състоянието на материалната база и липсата на спорт в училищата. Той отбеляза, че трябва да се обърне внимание на детско-юношеския спорт, който е в основата за изграждането и открояването на талантливи млади състезатели. Крачка в тази посока би било възстановяването на ученическите игри.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Христо Монов, който също участва в срещата, заяви, че в комисията вече се обсъждат конкретни законодателни предложения за решаването на тези проблеми, както и за цялостното развитие на спорта в България.

На срещата присъстваха и заместник-председателят на комисията Георги Мърков, ръководството на Българската федерация по борба и треньорите на състезателя.

По-късно световният шампион и гостите бяха приветствани с аплодисменти в пленарната зала на българския парламент. Най-голямата награда за нас, за България, е шампионският успех на Иво Ангелов, заяви от парламентарната трибуна Михаил Миков. Председателят на парламента още веднъж благодари на депутатите, които през септември в декларация единодушно подкрепиха запазването на борбата като олимпийски спорт.