Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарните комисии по здравеопазването и по правата на човека проведоха съвместно заседание във връзка с нарастващия брой бежанци от Сирия
03/10/2013
Парламентарните комисии по здравеопазване и по правата на човека и жалбите на гражданите проведоха на 3 октомври 2013 г. съвместно заседание във връзка с нарастващия брой бежанци от Сирия. До 200 нелегални емигранти преминават границата на ден, ако тази тенденция се запази до края на годината се очаква броят им у нас да достигне 11 хиляди, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

От началото на годината до края на септември в България са влезли 5815 нелегални емигранти, като по-голямата част от тях търсят закрила на наша територия. Това е с около седем пъти повече в сравнение с 2012 г., коментира вътрешният министър. По думите му само през септември на територията на страната са влезли 2377 души. Той посочи, че най-сериозният риск е от възникване на хуманитарна криза, но има и опасност от епидемии и заразни заболявания, както и преминаване на лица, свързани с терористични групи, социално напрежение и повишаване на криминогения риск в районите на местата за настаняване.

Министърът съобщи, че капацитетът на местата за настаняване е надвишен с 500 души. Разкрити са около 1300 места, като сега се работи по разкриване на нови 1500 места за бежанци. Цветлин Йовчев съобщи, че е имало проблем с доставянето на храна, медикаменти, ваксини, консумативи, санитарни и хигиенни препарати, но сега като че ли тази криза се преодолява.

Процедурата по даване на статут на бежанци е съкратена и това позволява по-бързо обработване на документите на тези лица, каза вътрешният министър. В Елхово е създаден временен разпределителен център, който ще започне да функционира от понеделник. Там бежанците получават медицинска помощ и им се обработват документите.

Няма данни за епидемични взривове или инфекциозни заболявания сред бежанците, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на съвместно заседание на парламентарните комисии. Имунизационните календари на България и на Сирия съвпадат, но нямаме данни за последните три години как са били имунизирани децата, добави той и уточни, че ако липсват писмени документи за ваксинациите на децата, те ще бъдат ваксинирани в България. Предвижда се децата до 18-годишна възраст да бъдат имунизирани през един месец с тривалентна и петвалентна ваксина. Единственият проблем, който към момента отчитаме, е че общопрактикуващи лекари са отказали да запишат бежанци в пациентската си листа поради езикова бариера, посочи Пенков.

На този етап не се налага актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ заради разходите за медицинско обслужване и здравно осигуряване на бежанците.

В съвместното заседание на двете парламентарни комисии участва и новият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини