Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев информира народните представители от Комисията по образованието и науката за възможностите и организацията на обучение на децата от семействата на бежанци от Сирия
03/10/2013
На 3 октомври 2013 г. Комисията по образованието и науката изслуша вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев за възможностите и организацията на обучение на децата от семействата на бежанци от Сирия. На заседанието по темата говори и заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев.

Цветлин Йовчев беше категоричен, че децата на сирийските бежанци незабавно трябва да бъдат включени в образователния процес. Според него те трябва да бъдат обучавани по националната система, каквато е и препоръката на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Не трябва да се опитваме да организираме преподаватели, които говорят техния език, е мнението на Цветлин Йовчев. Според него децата трябва да минат през бърз курс по български език, а след това да учат в български училища.

От началото на 2013 г. до края на септември нелегалните емигранти, заловени на границата са 5815. Само за миналия месец цифрата е 2377 души, съобщи пред депутатите Цветлин Йовчев. Той допълни, че не разполага с точни данни, колко от тях са деца.

Общо 138 деца в България със статут на бежанци до настоящия момент са заявили желание да учат български език в интеграционните центрове като първа стъпка в интегрирането им в образователната ни система, информира Комисията по образованието и науката заместник-министърът на образованието Иван Кръстев. От тях 40 деца сами са взели решението за това, а 25 вече се обучават в 66-то училище в София.

Иван Кръстев подчерта, че основен проблем е намирането на педагогически подготвени преподаватели, владеещи български и арабски. Според него възможно решение на проблема е въвеждането на категорията "стажант - учители", което ще даде възможност студенти, които все още учат, да помагат в образователния процес на децата.

Министерството на образованието и науката е предоставило за ползване на Агенцията за бежанците две сгради, в които деца на бежанци могат да учат български език, информира депутатите Иван Кръстев. Едната се намира в софийския квартал "Враждебна", а другата е част от сградата на помощното училище в Елхово, уточни той.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини