Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Въвеждането на 30-процентен данък е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима
09/10/2013
Въвеждането на 30-процентен данък е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, но има и други варианти, заяви на 9 октомври 2013 г. при изслушването си от членовете на парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Истината е, че цената на зелената енергия е прекалено висока и непосилна за българските граждани, заяви министърът. Той посочи, че е постъпило предложение от НЕК приходите от енергията, произвеждана от ВЕИ, да бъдат обложени с 30-процентен данък и така да се компенсират разходите за тази енергия. Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30 или 20 процента данък, всичко това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ сектора, обясни Стойнев пред депутатите.

Драгомир Стойнев отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100 процента на произведената от тях енергия. Той обаче подчерта, че страната ни, вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери. Само през 2012 г. са инсталирани 860 мегавата зелени мощности и страната ни вече е изпълнила поетия ангажимент за енергия от фотоволтаици до 2020 г.

Възможно е да не бъде налаган данък, а ВЕИ мощностите да влязат в балансиращи групи на свободния пазар и да заплащат такси за небаланс - тоест за енергията, която са заявили, но не са произвели, поясни пред журналисти министърът.

Драгомир Стойнев информира депутатите, че предстоят и промени в законодателството, свързано с топлоенергетиката - топлинните счетоводители ще бъдат задължени да унифицират уредите си, така че клиентите на топлофикациите да могат да сменят фирмата за дялово разпределение, без да си сменят уредите. В абонатните станции в сградите пък ще може по желание на собствениците да се монтира допълнителен уред за по-точно измерване на доставената енергия, посочи Стойнев.

Председателят на комисията по енергетика Рамадан Аталай обяви, че на извънредно заседание на комисията утре ще бъдат обсъдени всички предложения за промени в топлоенергетиката съвместно с представители на топлофикационните дружества.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини