Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министър Димитър Греков е предложил проф. Пламен Моллов да бъде назначен за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните
16/10/2013
Министърът на земеделието и храните Димитър Греков е предложил на премиера Пламен Орешарски да назначи проф. Пламен Моллов за изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Министър Греков съобщи това на 16 октомври 2013 г. на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието и храните.

Министърът на земеделието и храните отговори на актуален въпрос от народния представител от ГЕРБ Десислава Танева за проекта на нов устройствен правилник на БАБХ. По повод на предложението за назначението на Пламен Моллов, Десислава Танева заяви, че той се ползвал с уважение като експерт в бранша.

Димитър Греков заяви, че агенцията е важна за България и ще продължава да осъществява своята отговорна дейност. По думите му контрола, който тя осъществява, трябва да започне от земята, преминавайки през растенията и животните и стигайки до храните. През следващите месеци трябва да се направят промени и оптимизация, смята министърът.

По повод предложението за назначаване на нов изпълнителен директор на агенцията, министър Греков каза, че Пламен Моллов е един от авторите на предложението за създаването на тази структура, която трябва да обедини усилията на ветеринарна служба, растителна защита, санитарни инспектори и хуманни лекари. Във връзка с предвидените съкращения на 135 щатни бройки, Димитър Греков заяви, че с новия устройствен правилник на БАБХ само се конкретизира сегашното състояние на агенцията и по-голяма част от 135-те щатни бройки са свободни.

В отговор на въпрос на народния представител от  ПГ на Коалиция за България Спас Панчев министърът на земеделието и храните съобщи, че през следващата година от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъдат отпуснати на Министерството на земеделието и храните 40-50 милиона лева за ремонт на професионалните училища. През последните 20 години от 126 професионални училища са останали едва 76, посочи министъра и уточни, че 55 от тях са в областта на селското стопанство, 11 – на горското стопанство, 6 – на ветеринарната медицина и едва 4 – на хранително-вкусовата промишленост. Направеното в последните години не е достатъчно, много от тези училища са пред закриване, защото имотите им са апетитни, заяви Димитър Греков. Той декларира, че министерството в сътрудничество с бизнеса и висшите училища ще работи те да се развиват.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини