Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Перспективите за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай бяха главна тема на разговорите на китайската парламентарна делегация в Народното събрание
22/10/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с китайска парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Китайския народен политически и консултативен съвет Ду Цинлин. Китайските парламентаристи са на двудневно посещение в България по покана на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова.

Председателят на парламента Михаил Миков посочи на срещата, че тази визата е в навечерието на отбелязването на 65 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни и това е още един знак, че взаимоотношенията между България и Китай са стабилни, имат своята история и перспектива. Михаил Миков подчерта, че въпросът за доброто сътрудничество с Китай никога не е бил предмет на политически спорове и по него има консенсус не само в парламента, но и в българското общество.

Заместник-председателят на Китайския народен политически и консултативен съвет Ду Цинлин благодари за възможноста да посети България – страна, прочута със своята дълголетна история и с прекрасна природа.  Между нас съществуват традиционно приятелски отношения, ние няма да забравим, че България бе втората държава в света, която установи дипломатически отношения с Китайската народна република, подчерта той.  По думите му двустранните връзки са успешни и стабилни, а икономическото сътрудничество се развива динамично. Гостът изрази задоволство от това, че двата парламента поддържат постояни контакти, а Групите за приятелство между двете страни играят важна роля за стимулиране на приятелските отношения. Приветстваме български предприятия и фирми да развиват бизнеса си в Китай, заяви Ду Цинлин.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков отбеляза, че България участва активно в контекста на диалога Китай – ЕС и страната ни  ще подпомага развитието на отношенията както в икономически, така и в политически план. Той подчерта, че в областта на икономическото сътрудничество има още неизползван потенциал. Бихме се радвали, ако българската икономика е мост за китайските предприемачи към големите европейски пазари, заяви Михаил Миков. В откровен диалог можем да научим повече един за друг, да задълбочаваме нашето приятелство, допълни той.

Китайската парламентарна делегация беше приветствана и в пленарната зала на Народното събрание. По-късно китайските парламентаристи се срещнаха и със заместник –председателя на парламента Мая Манолова, по чиято покана са в страната. В разговора участваха и председателят на Комисията по външна политика и председател на Групата за приятелство България – Китай Янаки Стоилов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Камен Костадинов, заместник-председателите на Групата за приятелство България – Китай Александър Паунов и Димитър Бойчев, както и заместник-председателите на комисията по земеделието и храните и по културата и медиите Калина Балабанова и Миглена Александрова.
Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че за нашата страна Китай безспорно е първостепенен партньор в Азия. Тя посочи, че отношенията между България и Китай в политически и парламентарен план имат своите традиции и стават все по-интензивни в последните години. България разглежда инициативата за развитие на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа /Китай + 16/ като допълнителна възможност за разширяване на двустранните връзки в областта на икономиката, търговията, инвестициите, културата, образованието и науката, каза  Мая Манолова. Тя допълни, че очаква на срещата на високо равнище Китай+16 през ноември в Букурещ да бъде потвърдено желанието на България да бъде домакин на следващата среща на лидерите.

Заместник-председателят на Китайския народен политически и консултативен съвет Ду Цинлин изрази задоволство от посещението си в „страната на розите”. Целта на визитата е да укрепва традиционното ни приятелство и да се стимулира по–нататъшното развитие на нашите отношения, допълни той. По думите му сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката, земеделието се развива много успешно. Като примери за добрите връзки гостът посочи, че през 90-те години е бил  преведен на китайски език романът на Иван Вазов „Под игото”. Той благодари за помощта от нашата страна след земетресението в Съчуан през 2008 година и за възможността 43 деца от пострадалите райони да летуват в България.

Искаме да превърнем приятелското сътрудничество в реална полза за двата народа, заяви Ду Цинлин и допълни, че търговско-икономическите връзки имат потенциал и перспективи за развитие.
Председателят на Комисията по външна политика и председател на Групата за приятелство България – Китай Янаки Стоилов отбеляза на срещата значението, което нашата страна отдава на развитието на двустранните отношения и изрази очакването си по повод 65-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения да бъдат развити  контактите във всички области, като особен напредък бъде отбелязан в икономическите връзки. Смятаме, че китайски компании могат да участват в модернизацията на речните и морски пристанища, каза той. По думите му възможности за сътрудничество има в областта на инфраструктурата и земеделието, резерви има и в индустриалното сътрудничество. Янаки Стоилов заяви, че България оценява възможностите, които дават предложените от Китай 12 мерки в рамките на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По думите му част от средствата от кредитната линия от 10 млрд. щатски долара, която е една от тези стъпки, могат да бъдат насочени към съвместни проекти с български партньори.

На 23 октомври 2013 г. китайските парламентаристи ще посетят Пловдив, където ще се срещнат с кмета на Общината Иван Тотев и с председателя на Общинския съвет Илко Николов. Същия ден те ще разгледат икономическа зона „Тракия“, с. Стряма.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини