Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по икономическата политика и туризъм прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се премахва пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места
23/10/2013
Комисията по икономическата политика и туризъм прие на първо четене промените в Закона за здравето, внесени на 16 октомври 2013 г. от Спас Панчев и група народни представители. Измененията предвиждат да отпадне пълната забрана за тютюнопушене в затворени помещения.

С промените в Закона за здравето се запазва пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места като обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини и ясли, интернет клубовете, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и др. Със законопроекта се предлага въвеждане на изключения от общата забрана, като тютюнопушене ще се допуска в обособени самостоятелни помещения в залите за консумация на място в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали, игралните казина и заведенията с изцяло нощен режим на работа - без да бъдат обособявани самостоятелни помещения.

Влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. постави ресторантьорския и хотелиерски бранш в изключително затруднено финансово положение, каза пред депутатите от икономическата комисия народният представител от Коалиция за България Спас Панчев, който представи мотивите към законопроекта. Той подчерта, че хората имат право да решат да пушат или да не пушат. Народният представител цитира данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за спад в оборота, особено през зимните месеци на 2012 и 2013 г., между 50 и 70 на сто вследствие на тежката икономическа криза и пълната забрана за тютюнопушене. По думите му поради занижените приходи в бранша, за периода от влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити места до момента, редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум броя на работните места.

Вносителите на промените предлагат средствата от приходите от осъществяване на контрола по спазване на забраната и ограниченията за тютюнопушене и от дейностите по чл. 36а да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Законопроектът беше подкрепен от осем народни представители, четирима бяха „против”, а един се въздържа.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини