Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков разговаря с представители на Национална организация „Малки български хора”
24/10/2013

Председателят на Народното събрание Михаил Миков разговаря с представители на Национална организация „Малки български хора”. В срещата участваха председателите на парламентарните комисии по здравеопазването, по труда и социалната политика и по образованието Нигяр Джафер, Корнелия Нинова и Ваня Добрева.

Диагностиката, лечението и рехабилитацията на „малките хора” е един от въпросите, който в България е останал без отговор, отбелязаха на срещата от организацията. Те призоваха да се обмисли възможността за изготвяне на програма за здравни грижи за „малките хора”, която да съответства на техните потребности. Председателят на Комисията по здравеопазване се ангажира да се инициира разговор с Министерството на здравеопазването и с болнични заведения за рехабилитация, на който да бъде потърсено решение на съществуващите проблеми. Нигяр Джафер покани представителите на организацията на заседание на комисията, на което да бъдат обсъдени откритите въпроси в сферата на здравеопазването.

В социалната сфера от организацията „Малки български хора” откроиха невъзможността техните членове да се възползват от различни социални услуги, предоставяни от Националния осигурителен институт. Необходимостта от доплащане е основната спънка „малките хора” да се включат в тези програми, подчертаха от организацията. Председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова покани представителите на неправителствената организация на среща с комисията. Във връзка с желанието на организацията в София да се създаде център на „малките хора”, в който да бъде осигурена адаптирана жилищна и работна среда, Корнелия Нинова предложи да се подпомогне разработването на проект, финансиран със средства от програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейския съюз.

Основният ни проблем е, че обществото, работодателите и институциите проявяват дискриминация към различните, посочиха от организацията „Млади български хора”. Дискриминацията и отношението към различните е и един от проблемите в сферата на образованието, посочиха те.

В организацията  „Малки български хора” членуват 160 души. Срещата в Народното събрание беше в навечерието на 25 октомври, когато те отбелязват Национален ден на малките хора.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини