Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Посланиците на Ирландия, Литва и Гърция представиха приоритетите на държавите си по време на технитe председателства на ЕС пред депутатите от комисиите по външна политика и по европейските въпроси
30/10/2013
На 30 октомври 2013 г. парламентарните комисии по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с посланиците на Ирландия, Литва и Гърция Том Редмънд, Дарюс Гайдис и Демостенис Стоидис. Дипломатите представиха приоритетите на държавите си по време на технитe председателства на Европейския съюз.

Посланикът на Ирландия Том Редмънд отбеляза, че по време на ирландското председателство са били постигнати значими резултати. През януари работихме върху трите стълба на стабилност, значителен прогрес беше постигнат по въпроса за утвърждаването на банковия съюз, успяхме да генерираме устойчив икономически  растеж и да постигнем изпълнение на обещанията си, посочи той. Работихме сериозно и по създаването на нови работни места, осигурихме и мандат за разговори между САЩ и Европа въз основа на равнопоставеност на отношенията, допълни дипломатът. Успяхме да постигнем политическо споразумение, което улеснява достъпа на малките и средни предприятия до ЕС.

Ирландският дипломат открои като важно и споразумението за сътрудничество в отношение на културната политика. Успяхме да осигурим 16 милиарда евро за програмата „Еразъм” и други подобни програми. Председателството беше добро за Ирландия, то беше добро и за ЕС, добави Том Редмънд.

Литовското председателство на ЕС се фокусира върху една Европа на доверието, растежа и отваряща се Европа, подчерта на срещата посланикът на Литва Дарюс Гайдис. По отношение на Европа на доверието имаме няколко приоритета - създаване на банков съюз, който да върне доверието на европейските граждани, разширяване на Еврозоната и присъединяване на Латвия към нея от 1 януари 2014 г., както и съгласуване на законодателство, което дава по-добра защита на еврото от фалшификации, посочи дипломатът. Литовското председателство се фокусира върху социалните проблеми в рамките на ЕС и върху създаването на надеждна икономическа и финансова политика, уточни той.

По отношение на растежа на Европа наши приоритети са гарантиране на навременното започване на многогодишната финансова рамка, декларира литовският посланик. Съветът прие споразумение за бюджета на Европа за 2014 година, постигнати са споразуменията за отделните финансови програми за Европа 2020, посочи той. Също така потвърдихме и програми за утвърждаване на творчество, за Европа на свързаността, която ще има обща комуникационна връзка.

Третият приоритет на литовското председателство е създаване на условия за устойчив икономически растеж, каза Дарюс Гайдис. Основните европейски институции се договориха върху обща програма за реформа на селското стопанство, както и реформа на процеса на обществените поръчки на европейско ниво – гарантираме единен цифров пазар, посочи той.

Наш приоритет е и засилването на отношенията с източните партньори като се очаква, ако Украйна успее да проведе необходимите реформи, да подпишем споразумение на 28 и 29 ноември във Вилнюс, информира дипломатът. Той подчерта, че много е било постигнато и за облекчаване на визовите режими с Молдова, Грузия и Азърбайджан. След три години прекъсване възобновихме и преговорите с Турция за присъединяването на страната към ЕС, добави литовският посланик.

По време на литовското председателство на ЕС беше организирана първата среща на министри на правосъдието и вътрешните работи на европейските страни и източните партньори, добави Дарюс Гайдис.

Предстоящото гръцко председателство на ЕС ще се съсредоточи върху кохезията и създаването на работни места, задълбочаването на функциите на Еврозоната чрез банковия съюз, подчерта на срещата посланикът на Гърция Демостенис Стоидис.  Друг наш приоритет ще бъде миграцията, планираме да насърчим мореплавателната политика на държавите от ЕС, добави той. За гръцкото председателство през 2014 година една от главните задачи ще бъдат европейските избори през май, посочи дипломатът. Гърция подкрепя идеята за разширение на ЕС, но това няма да бъде включено в дневния ред на нашето председателство, уточни той.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова отговори на въпроси на депутати от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. България е изпратила споразумението за партньорство през август, припомни вицепремиерът и добави, че през първата половина на месец ноември ще бъдат изпратени коментари на Европейската комисия по този вариант.

Зинаида Златанова посочи, че се очаква в средата на януари следващата година да бъде оповестен докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в областите правосъдие и вътрешни работи за последните 18 месеца. В подготовка на доклада бе проведена т. нар. «разширена мисия» на нашите европейски партньори, експерти на ЕК, както магистрати и специалисти от страни, членки на ЕС, проведоха срещи с всички институции в нашата страна, които имат отношение към механизма, уточни вицепремиерът. Следващата мисия от евроексперти у нас започва на 18 ноември, непосредствено преди подготовката на доклада, добави Златанова.

Министерството на правосъдието, като координатор на процеса,  очаква актуална информация относно напредъка в конкретните сектори, която ще бъде обобщена този петък, информира народните представители Зинаида Златанова. В доклада ще има факти и обстоятелства от последната година и половина и ще обхваща дейността на три правителства, два парламента и два състава на ВСС, добави тя.

Вицепремиерът Златанова обърна внимание на това, че механизмът за сътрудничество и оценка продължава вече 7 години, а преговорите за членство на страната ни в ЕС са продължили 5 години. Тя посочи, че министерството работи съвместно със съдебната система в лицето на ВСС за подобряване на показателите - отчетност и независимост на съдебната система. Това, което обсъждаме основно, са въпросът с натовареността на магистратите и случайното разпределение на делата. Според Зинаида Златанова по отношетие на натовареността на магистратите във ВСС има съществен напредък в последните няколко месеца, защото е изготвена методика. Така до началото на следващата година ще има ясна картина за това колко са натоварени отделните съдилища и съдии по показатели, които са на Съвета на Европа, уточни вицепремиерът. Обсъдени са и мерки по отношение на сигурността с въвеждане на електронна система за разпределение на делата, добави тя.

Във връзка с работата по механизма за сътрудничество и оценка, вицепремиерът припомни, че планират до края на годината да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в който със сигурност ще присъства електронното правосъдие, по което вече има изготвена концепция.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини