Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков представи пред ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, приоритетите на парламента за 2014 г.
03/02/2014

Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 3 февруари 2014 г. с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София.

В срещата участваха министърът на външните работи Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната комисия по външна политика Янаки Стоилов, заместник-председателят на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Деница Караджова, европепутати  и представители на международни организации.

Председателят на Народното събрание запозна дипломатическия корпус с постигнатото от 42-рото Народно събрание през първите две сесии и с вижданията си за програмата, задачите и предизвикателствата пред българския парламент през новата 2014 г. 

Михаил Миков отбеляза, че 42-рото Народно събрание е започнало  работа при сложни политически обстоятелства, но въпреки това е изпълнило програмата-оптимум и са положени основите за  конструктивното продължение на този процес през 2014 г. Наложителният „летящ старт“ на Народното събрание по посока на дневния ред на българското общество и европейските ангажименти определи и темпото на работна програма за 2013 г. Председателят на парламента подчерта, че актуализацията на бюджета, приемането на трите бюджетни закона и тези в социалната сфера са допринесли за преодоляването на острия социален дефицит в управлението на страната. По думите му България първа в Европейския съюз може да каже: „Ние имаме нормативна основа за новата европейска политика, насочена срещу младежката безработица“. Той посочи и създаването на законови възможности за намаляването на монополно високите цени в енергетиката, както и законодателните решения, с които е осигурена възможност за разплащане на част от задълженията на държавата към бизнеса и е осигурена необходимата „глътка въздух“  за националната икономика.

И през 2014 г. парламентът приоритетно ще обсъжда законодателство, което стимулира предприемчивите, намалява административната тежест и дава гаранции за чуждите инвестиции, но и ограничава злоупотребата с монополно положение и корупционните практики, създава условия за намаляване на неравенството и бедността, отбеляза Михаил Миков. Той подчерта като особено важна цел, която си поставя, подобряването на качеството на законодателната дейност у нас. Това не е самоцел, а упорита работа за повишаване на доверието на гражданите в законността, заяви председателят на парламента. По думите му е необходимо и засилване на работата на 42-рото Народно събрание по участието на България в процеса на взимане на решения на ЕС. Изправени сме пред едно истинско предизвикателство в тази област на законодателната практика – как своевременно и по най-подходящ начин да имплементираме действащото европейско право в българското така, че да избегнем ненужното и объркващо „роене“ на закони, посочи Михаил Миков.

Гледаме с надежда и оптимизъм към 2014 г., заяви председателят на Народното събрание. Това е година, в която предстоят важни събития с огромно значение за бъдещето на европейския проект, убедени сме, че с мъдрост, кураж и разбиране за споделена отговорност, европейските граждани и лидери ще намерят верните решения, които да помогнат за укрепване на европейската конструкция въз основа на общите ни ценности, допълни той. По думите му първите след влизането в сила на Лисабонския договор избори за Европейски парламент са възможност за укрепване на демократичната легитимност и за осезателно връщане на доверието на гражданите към идеята за обединена Европа. В същото време,  не можем да останем безразлични към обезпокояващата тенденция за разрастване на евроскептицизма не само у нас, отбеляза председателят на парламента. С навлизането в активна фаза на кампанията за евроизборите е възможно засилване на антиевропейските послания и внушения, на ксенофобски, расистки и сегрегационен и дискриминационен характер  призиви, допълни той. Страхувам се, че тенденцията в някои от тези послания поставя под въпрос не само европейските принципи и достижения, но пряко засяга  права на българските граждани в някои страни-членки и така подкопава фундамента на Европейския съюз, подчерта Михаил Миков. Сред предизвикателствата през 2014 г. председателят на парламента посочи и затрудненията, произтичащи от засиления миграционен натиск.

Председателят на парламента се спря и на външнополитическите приоритети  на 42-рото Народно събрание. Той отбеляза, че значима тема, която има изключително силен вътрешнополитически резонанс в нашата страна, е темата за пълноправното присъединяване на България към Договора от Шенген. Пред посланиците Михаил Миков изрази консенсусното безпокойство на българския парламент от забавянето на решението за пълноправно и окончателно присъединяване на страната ни към това европейско измерение  на общата сигурност.

За парламента конституционната задача остава да бъде ролята на основна стабилизираща институция, способна да приема необходимите закони и да упражнява реален парламентарен контрол върху правителството, отбеляза Михаил Миков.  Съзнаваме, че тази задача  изисква ново качество на взаимодействието между парламент и граждани, нови форми на диалог между парламентаристите и структурите на гражданското общество, заяви той пред посланиците.

Днешната среща на председателя на Народното събрание и ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, е резултат от успешното сътрудничество на парламента с българската секция на британската неправителствена организация, специализирана в областта на дипломацията и международното сътрудничество, Global Diplomatic Forum.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини