Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Общественият съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс реши на заседанието си на 3 февруари да създаде работна група от негови членове, която да изготви становище, във връзка с отпечатването на изборните бюлетини от печатницата на БНБ
03/02/2014
Общественият съвет към Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс реши на заседанието си на 3 февруари да създаде работна група от негови членове, която да изготви становище, във връзка с отпечатването на изборните бюлетини  от печатницата на БНБ.  Групата е под ръководството на независимия експерт Стоил Стоилов, а в състава й са проф. Михаил Мирчев, Светослав Николов, проф.Димитър Димитров.

Преди това Общественият съвет изслуша представители на печатницата на БНБ, където, според проекта за Изборен кодекс, приет на първо четене от парламента, трябва да се печатат бюлетините за изборите.

Георги Симеонов, изпълнителен директор на печатницата на БНБ обясни, че всяка печатница има своя капацитет и възможности и изрази опасения,  че няма как за 8-10 дни да бъдат отпечатани бюлетините. От БНБ обясниха още, че бюлетината трябва да е с дължина максимум 61 см, а двойната номерация ще удължи изборните книжа с близо 6 см.

„В момента ни притеснява тази номерация, която е двойна и ще удължи изключително много времето за отпечатване. Ако бъде допусната грешка, тя ще бъде отразена в много бюлетини. Затова изпратихме писмо до Народното събрание с това наше съображение. Искаме да бъдем коректни, за да няма после недоразумения и да се допускат предпоставки за нарушения”, обясни Симеонов.

 Според Божидар Василев, директор по производство в печатницата, номерацията в бюлетините води до удължаването им с около 6 см., а в зависимост от дължината се избира технологията на печат. „Освен това, тази перфорация изисква и шиене на кочана и така сгъването на бюлетината става невъзможно. Това шиене става изключително трудно и не се препоръчва, защото бюлетината може да се разпадне”, каза още Василев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини