Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изслуша министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за предприетите действия от органите на държавната власт по отношение на миграционния натиск върху границите на Република България
05/02/2014
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 42-рото Народно събрание изслуша министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за предприетите действия от органите на държавната власт по отношение на миграционния натиск върху границите на Република България в периода януари 2012 г. – януари 2014 г. Министър Йовчев коментира отправените критики  от Европейската комисия към България за политиката на страната по проблемите на бежанците, липсата на достъп до територия във връзка със засилените мерки по българо-турската граница, лошите условия по настаняването им и бавните темпове по обработването на техните документи. Той отбеляза, че изграждането на защитни съоръжения по държавната граница е било необходимо и постепенно дава необходимите резултати. Цветлин Йовчев отбеляза, че България вече е с по-висока степен на сигурност, но не е имала готовност за реакция спрямо първоначалните трудности при ескалацията на миграционния поток.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов отбеляза, че става дума за обща национална отговорност и би било крайно неприятно въпросът да се експлоатира политически. Смятам, че като народни представители би трябвало да увеличаваме капацитета на българската държава да се справя с тези предизвикателства, тъй като това е тема, която е и общоевропейска болка, заяви той.

Според министъра на вътрешните работи е нужно да се отчете свършената работа и напредъкът по подобряване на условията в бежанските лагери, наличието на медикаменти и осигуреното медицинско обслужване. Националният план е изпълнен на 85%, а останалите са с хоризонт до 31 март, добави Цветлин Йовчев. Срещаме сериозна подкрепа от европейските институции и сред нашите партньори, като те оценяват усилията, които полагаме в овладяването на миграционния натиск, допълни Цветлин Йовчев.

Очаква се запазване на интензитета на бежанската вълна, но пред България стои ново предизвикателство – успешната интеграция на миграционните общности. Министърът на вътрешните работи заяви, че профилът на емигрантите, които остават у нас, е на бедни хора с ниско образование и с малък потенциал за реализация. Повечето от тях няма как да напуснат страната, защото не съществуват механизми за релокация на тези емигранти в рамките на Европейския съюз, отбеляза той.

По време на традиционния блиц контрол народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Веселин Вучков постави въпроса за нивото на международното оперативно и дипломатическо сътрудничество на МВР с други полицейски служби. Цветлин Йовчев заяви, че концептуална промяна няма и периодът със затруднена комуникация заради преминаването на ГДБОП към Държавна агенция „Национала сигурност” е преодолян. Потокът на информация продължава да минава през Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” и считаме, че това е най-добрият вариант, посочи министърът.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Красимир Янков попита за предвидените мерки от МВР за намаляване на битовата престъпност. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев коментира, че неутрализирането й е основен приоритет за ръководената от него институция. Това явление придобива размери, застрашаващи националната сигурност, но ние имаме ресурс да се справим с него и ще го направим, каза той. Статистиката отчита още минимално намаляване и същевременно повишаване на разкриваемостта на битовите престъпления. За повишаване ефективността на МВР, предстои преразпределение на кадровия ресурс и на промяна в организацията на работа на служителите както в оперативно-издирвателната, така и в патрулно-постовата дейност.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини