Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Министърът на културата Петър Стоянович отговори на актуални въпроси на народните представители от Комисията по културата и медиите
05/02/2014
Министърът на културата Петър Стоянович отговори 5 февруари 2014 г. на актуални въпроси на народните представители от Комисията по културата и медиите.

За подписания през януари със САЩ Меморандум за разбирателство относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България, министърът на културата Петър Стоянович отбеляза, че документът е затворил една широко отворена врата за износ на ценности от нашите земи към големия пазар в Северна Америка и САЩ. Меморандумът ще направи невъзможно ограбването, изнасянето и продаването на едни от най-интересните и ценни артефакти от българските земи в САЩ, допълни той. По думите му американските служби вече ще имат законово основание за спиране на незаконния износ, тъй като досега те можеха да се намесят след  тромава процедура, в която българският съд докаже, че съответният предмет е откраднат и изнесен незаконно. Сега тези предмети ще се връщат у нас, а срещу техните притежатели, които нямат официални документи за това, ще се повдигне обвинение за нарушаване на митническите закони на САЩ.

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева допълни, че подписването на документа е сериозна заявка за отношението ни като държава към опазване на културното наследство и изпълнението на международните ангажименти, свързани с трафика на  културни ценности.

Към днешна дата няма проблем за потребителите, които свалят файлове от торент сайтовете, заяви министърът на културата във връзка с ратифицирането от правителството на Договора от Пекин относно аудиовизуалните изпълнения, приет от Дипломатическата конференция за защита на аудиовизуалните изпълнения на Световната организация за интелектуална собственост на 24 юни 2012 г. в Пекин. Народният представител Мартин Захариев подчерта голямата обществена чувствителност към въпроса за торент сайтовете. Практически най-популярният български сайт в момента е Zamunda, като пред него са само световните google, youtube, facebook, отбеляза той и допълни, че единственият български сайт, който е преди Zamunda, е електронната поща abv.bg.

В отговор на въпрос министър Стоянович съобщи, че паметникът на Вапцаров от скулптора Николай Шмиргела ще бъде върнат от Музея за социалистическо изкуство в градинката до Националната художествена галерия.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини