Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по енергетика отхвърли проекторешение за преобразуване на електроразпределителните предприятия в дружества с преобладаващо държавно участие
05/02/2014
Комисията по енергетика отхвърли проекторешение за преобразуване на електроразпределителните предприятия /ЕРП/ в дружества с преобладаващо държавно участие. Предложението беше внесено на 20 ноември 2013 г. от председателя на ПГ на Партия „Атака” Волен Сидеров и група народни представители.

На заседанието на комисията на 5 февруари 2014 г. проекта за решение представи народният представител Волен Сидеров. Той заяви, че предложеното решение е продиктувано от българския национален интерес. Тези дружества бяха продадени на далеч под тяхната пазарна цена и за нас от „Атака” това беше сделка, извършена в нарушение на интересите на България, каза той и допълни, че след продажбата услугите за гражданите са се влошили, цената на тока се е покачила и няма изгледи тази тенденция да се обърне.

Връщането на тези дружества в държавни ръце, реформирането им в предприятия с преобладаващо държавно участие би върнало в България огромните печалби, които се изнасят от страната, заяви Волен Сидеров. През 2011 г. трите дружества ЧЕЗ, EVN и Енергопро са изнесли от България 3 милиарда 872 милиона лева, добави той. За да се поправи това изкривяване, предлагаме на Народното събрание да възложи на правителството да вземе мерки, с които да върне в български ръце тези дружества и съответно печалбите от тях, каза лидерът на „Атака”. По думите му има достатъчно основания правителството да отнеме лицензите им.

Заместник-председателят на комисията Явор Куюмджиев от Коалиция за България отбеляза, че през последните години компаниите-собственици на ЕРП-та в много случаи се държат с българските граждани като с трета категория хора. Макар и да мога да се съглася с някои от констатациите на вносителите, според мен трябва да се запази това, което сме успели да създадем за последните 25 години, а именно пазарната икономика, подчерта той. През последните години не веднъж сме заявявали, че трябва да се предприемат мерки срещу ЕРП-тата, включително и обратно изкупуване на продадените преди време дялове, каза Явор Куюмджиев. Смятаме, че това е възможно, въпреки че предишното управление продаде дори миноритарните дялове от ЕРП-тата и то на цени до три пъти по-ниски от първоначално постигнатите, посочи той и подчерта, че това трябва да бъде направено по пазарни механизми.

Депутатът от ПГ на ПП ГЕРБ Делян Добрев заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи проекторешението и подчерта, че дейността на ЕРП-тата е регулирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ и ако има проблем, трябва да се види дали държавната комисия си върши добре работата. Той припомни, че през май 2013 г. от ГЕРБ е внесен проект за промени в Закона за енергетиката, с който се предлага съставът на регулатора да се избира с мнозинство от две трети от народните представители. Ако това беше прието, нямаше да сме свидетели на смени в състава на регулатора, продиктувани от политически натиск за намаляване на цените на електроенергията, каза Делян Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай отбеляза, че народните представители от комисията трябва да бъдат много внимателни с решението, предвиждащо обратно изкупуване от държавата на ЕРП-тата. Според него държавата като орган, който контролира, наблюдава и определя цените на естествените монополи, трябва да си свърши работата.  Не може да гоним инвеститорите от България без да сме си свършили нашата работа, допълни Рамадан Аталай.

По предложение на Делян Добрев от ПГ на ПП ГЕРБ комисията реши да отложи обсъждането на проекторешението за продължаване на строителството на АЕЦ "Белене", внесено от Волен Сидеров и група народни представители. Проектодокументът ще бъде разгледан на следващо заседание на комисията, на което ще бъдат поканени министрите на икономиката и енергетиката и на финансите Драгомир Стойнев и Петър Чобанов.

Въпросът за АЕЦ „Белене” е изключително важен, ситуацията, в която се намира проектът е сложна и за да можем да вземем информирано решение, трябва да имаме предвид и мнението на човека, който отговаря в изпълнителната власт за развитието на проекта в една или друга посока, посочи Явор Куюмджиев.

Комисията по енергетика реши да покани министъра на икономиката и енергетиката да присъства на обсъждането на доклада за състоянието на енергетиката в Република България за периода 2012 – 2013 г. и по предложение на Явор Куюмджиев отложи тази точка от дневния си ред.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини