Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
За 2014 г. са предвидени повече от 2,5 милиона лева за дейности по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г.
06/02/2014

За 2014 г. са предвидени повече от 2,5 милиона лева за дейности по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г. Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева при представянето на резултатите от програмата на заседанието на Комисията по здравеопазване на 6 февруари 2014 г.


В отговор на въпрос на депутати от ГЕРБ дали е осигурен достатъчен финансов ресурс за осигуряването на програмата през 2014 г., здравният министър уточни, че от предвидените за миналата година 1,8 милиона лева за Националната програма са използвани малко над 1,3 милиона лева. Таня Андреева уточни, че дори и да нарасне броят на ваксинациите, Министерството на здравеопазването има възможност да поеме разходите и няма да абдикира от този си ангажимент.


От началото на изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България през ноември 2012 г. до края на 2013 г. с пълна схема от три приема на профилактична имунизация срещу заболяването са обхванати повече от 7 хиляди момичета на 12-годишна възраст, информираха от Министерството на здравеопазването. Постигнатият имунизационен обхват със завършена имунизационна схема е 24 на сто от целевата група.


За периода ноември 2012 – 31 декември 2013 година са обхванати близо 12 хиляди момичета на 12-годишна възраст за първи прием и 11 хиляди за 2 прием на ваксината, сочат данните за изпълнението на програмата.


За Източна Европа честотата на рака за маточната шийка е 2 пъти по-висока от характерното за Западна Европа. Всеки ден по 1 жена умира от рак на маточната шийка и се установяват по 3 нови случая. До началото на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 – 2016 г. едва 14 хиляди момичета в страната са били имунизирани срещу заболяването.

Около 30 процента от болниците с лоши финансови резултати са подобрили показателите си през последните месеци на 2013 г., съобщи здравният министър. Във времето за блиц контрол Таня Андреева отговори на въпрос на народния представител от Коалиция за България Красимир Мурджев за дълговете на държавните лечебни заведения. Повечето от болниците с лоши финансови резултати още миналата година изготвиха свои планове за оздравяване и за погасяване на задълженията си, уточни тя.

Здравният министър отговори и на въпрос на председателя на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер за програмите на Министерството на здравеопазването, включени в публичната инвестиционна програма за растеж и устойчиво развитие на регионите. Министерството участва с два проекта, за които са предвидени по 12 милиона лева, посочи Таня Андреева. Единият от тях е за стартиране на електронното здравеопазване, в частта изграждане на единна информационна система, пациентска електронна карта, електронно досие и рецепта, а другият - за развитие и модернизация на спешната помощ, добави тя.

В отговор на въпрос на народния представител от ПГ на ПП ГЕРБ Кирил Добрев дали е грешка обединението на университетската и областната болници в Стара Загора, Таня Андреева отбеляза, че е грешен начинът, по който това се е случило. Неприемливо е механичното обединяване на двете лечебни заведения без никакво преструктуриране по отношение на отделенията и клиниките, без съкращаване на персонала, без спазване на стандартите за съотношение на брой лекари и здравни специалисти спрямо болничните легла, както и обединяването на техните дългове, посочи тя.

Зная за безпокойствата на много от родителите във връзка с имунизационния календар и съм готова да вляза във всякакви дебати по темата, но в дискусиите трябва да бъдат включени и експерти, каза здравният министър в отговор на питане на депутата от ПГ на „Атака” Димитър Димов. Всеки български гражданин трябва да има право сам да избира какво се случва в неговия живот, заяви народният представител и допълни, че всеки родител знае, че не поставянето на ваксина носи риск за детето му, но той сам трябва да избере дали да рискува или не.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини