Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс на заседанието си на 7 февруари се обедини около идеята изборната бюлетина да е интегрална, в нея да са изписани имената на партиите, но не и на кандидатите. Това бе предложение на Обществения съвет към комисията.
07/02/2014
Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс на заседанието си на 7 февруари се обедини около идеята изборната бюлетина да е интегрална, в нея да са изписани имената на партиите, но не и на кандидатите. Това бе предложение на  Обществения съвет към комисията. Проблемът дойде от невъзможността на печатницата на БНБ да отпечата бюлетина, която да съдържа освен имената на партиите и тези на кандидатите. Председателят на комисията Мая Манолова представи примерна бюлетина, отпечатана след експеримент в печатницата на БНТ, която бе дълга приблизително метър. Имената на партиите и на кандидатите на нея са изписани много ситно, а при избори за общински съветници и това ще е невъзможно, обясни Манолова.

Ако предложението на Обществения съвет се приеме, бюлетината ще бъде много по-малка, без да отпада възможността за преференция. В ляво ще са изписани имената на партиите, а в дясно – номерата на кандидатите в листата. Избирателят ще посочва за коя партия гласува и ако иска да даде преференция на определен кандидат от тази партия – ще загради номера, под който е регистриран в листата. Имената на кандидатите и подредбата им в листите  ще са изложени в тъмната стаичка.

Окончателното решение обаче беше оставено за понеделник. Преди това Мая Манолова предложи гласуване с две отделни бюлетини – една интегрална, с имената на партиите, и отделни бюлетини за преференциалния вот. Избирателят гласува с двете и ги поставя в общ плик.

Според Цецка Цачева  по този начин максимално ще затруднят избирателите, а и тайната на вота няма да е гарантирана.

Мустафа Карадайъ от ДПС също се обяви за максимално улеснение на избирателите.

Комисията отложи и текста, с който се определя валидността на преференциите за отделните кандидати. Преди това обаче мнозинството се въздържа за предложението на ГЕРБ тя да е 5-процентна. В текста, предложен от Коалиция за България, валидността е 7 процента.
Комисията оттегли и приети вече текстове по предложение на ГЕРБ, които лишаваха Реформаторския блок от участие в изборните комисии.

„Оказа се, че с динамичната ни работа сме лишили Реформаторския блок от участие в СИК. Това не е била идеята ни, за да бъдат честни изборите е необходимо да има представителство на всички политически партии, които могат да претендират за участие в изборните комисии. Това е гаранция за честни избори”, мотивира решението си Манолова.
На идеята се противопостави Павел Шопов от „Атака”. „Защо да пререшаваме този въпрос, така може да се разсърдят някои наследници и на партиите след 9 септември,  не съм съгласен с това, за да угодим на всички”, обясни Шопов.

Според Мустафа Карадайъ преразглеждането не е заради Реформаторския блок, а заради принципите.

От името на ГЕРБ Цецка Цачева оттегли текстовете. „И през ум не ни е минало да  ограничим участието на Синята коалиция и НДСВ да имат членове в комисиите”, обясни тя.
Според приетите текстове членове на ЦИК и останалите изборни комисии имат всички парламентарно представени партии плюс тези, които имат евродепутати, избрани с тяхната листа. С допълнителния текст на ГЕРБ се уточняваше, че това е валидно само ако партиите и коалициите се явяват  във вида, в който са участвали в последните парламентарни или европейски избори. Окончателният текст ще бъде гласуван следващата седмица.

За преразглеждане отива и друг приет вече текст – медиите, които в предизборната кампания с публикации накърняват "добрите нрави, честта и доброто име" на кандидатите да бъдат глобявани от 5 до 20 хил. лв. Според Манолова текстът трябва да се прецизира заради обществената реакция.

"Разбирам желанието да угаждаме на медиите, но политикът трябва да вижда по-далеч от носа си. Това е записано в конституцията и журналистите трябва да я спазват, няма от какво да се плашим", възрази Татяна Буруджиева от Коалиция за България.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини