Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски
12/02/2014

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски със 116 гласа „против“, 93 "за" и 8 въздържали се. Искането за гласуване на недоверие на кабинета беше внесено от ПГ на ПП ГЕРБ. В пленарната зала присъстваха премиерът Пламен Орешарски и министри от кабинета.

Министър-председателят благодари на депутатите и декларира, че кабинетът ще продължи изпълнението на политиките, включително и по подобряване на системите за сигурност. Той увери инициаторите на вота, че системите за сигурност са изключително важни.

Народните представители започнаха обсъждането на второ четене на проекта за нов Изборен кодекс.

Парламентът не прие предложението българите извън страната да могат да гласуват и чрез електронно подадени бюлетини по интернет. Депутатите записаха, че ЦИК определя условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън България, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Централната избирателна комисия не по-късно от 21 дни преди изборния ден определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място. Парламентът не прие предложението за задължително гласуване.

Не по-късно от 25 дни преди изборния ден български гражданин с право да гласува заявява желанието си до консулските или дипломатическите представителства на страната в държавата, в която живее, реши още парламентът с приети текстове на второто четене на новия Изборен кодекс. Досега срокът е бил до 30 дни. Заявлението трябва да е писмено, по образец, подписано саморъчно. То може да се подава лично, по пощата чрез писмо или чрез електронно заявление през интернет-страницата на ЦИК. В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко трябва да бъде вписано само едно лице. МВнР не по-късно от 20 дни преди изборния ден обобщава данните по държави и ги изпраща незабавно на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини