Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Засилването на икономическите връзки и увеличаването на стокообмена между България и Хърватия бяха сред темите, които обсъдиха председателят на парламента Михаил Миков и хърватският му колега Йосип Леко
17/02/2014

Засилването на икономическите връзки и увеличаването на стокообмена между България и Хърватия бяха сред темите, които обсъдиха председателят на парламента Михаил Миков и хърватският му колега Йосип Леко. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, е на официално посещение в Република Хърватия по покана на председателя на Държавния сабор Йосип Леко.

На разговора е било констатирано, че отношенията между България и Хърватия са много добри, приятелски и партньорски. Това съобщи след срещата в изявление за медиите Йосип Леко. Той допълни, че двете страни имат общи интереси и позиции по редица теми, сред които процесите в Югоизточна Европа и подкрепата за държавите от региона за членство в Европейския съюз, политиката на открити врати на ЕС, която трябва да бъде продължена, Дунавската стратегия. Хърватия се интересува от българския опит в ЕС и съвместното участие в правенето на политики в Евросъюза, заяви председателят на хърватския парламент. Интерес представлява и опитът на България за изпълняването на условията за влизането в Шенген.

Сред темите на разговора беше и засилване на сътрудничеството между парламентите на двете държави на ниво парламентарни комисии.

Отношенията между нашите държави са на много високо равнище, отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Сега, когато Хърватия достойно и заслужено е член на ЕС, пред нас се разкриват нови възможности за сътрудничество, подчерта той. По думите му това натоварва двете страни и с общи отговорности по отношение на формирането на общи позиции по приеманите актове от страна на Евросъюза. В същото време след приемането на Лисабонския договор това означава  обмяната на идеи и практики между националните парламенти на страните от ЕС, както и формирането на общи политики, уточни председателят на парламента.

По-късно парламентарната делегация, в която са  включени и членовете на групата за приятелство с хърватския парламент Захари Георгиев и Диана Йорданова, посети българската църква „Св. Юрай” /”Св. Георги”/.

В рамките на визитата бяха проведени разговори с президента на Република Хърватия Иво Йосипович и с първия вицепремиер и министър на външните работи и европейските въпроси Весна Пусич. Програмата на делегацията включва среща и с българската общност в Хърватия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини