Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание прие декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа
19/02/2014

Народното събрание прие декларация във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа. Документът, предложен от председателя на Народното събрание Михаил Миков, беше гласуван от народните представители на 19 февруари 2014 г.

В декларацията се призовава в Деня на Апостола на свободата Васил Левски, всички български граждани и политически формации да се ангажират да следват неговия завет за „демократска република”, в която „българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение… и всички ще спадат под един общ закон…”. Призовават се парламентарните и извънпарламентарните политически сили и други организации да се въздържат от действия, които биха могли да се определят като партийно или друг вид неприемливо използване на деня на Левски.

С декларацията се призовава за висока отговорност на всички политически сили, на първо място – на парламентарните групи, да не допускат техни представители с неприемливи и провокативни изказвания да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Народното събрание декларира, че отхвърля и се противопоставя на проявите на екстремизъм и вандалщина, публичното оправдаване на събитие и признаване на личности от българската история, изповядвали фашистка идеология. В документа се осъждат всякакви посегателства срещу религиозни храмове и обругаването им по брутален начин, в съчетание с недопустими ксенофобски послания.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини