Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изборите за народни представители ще се провеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции и инициативни комитети
20/02/2014

Когато избирателят не е отбелязал предпочитания за кандидат от изборната листа, за преференция да се счита първият кандидат в листата. Това решиха депутатите по предложение на народния представител от ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ПГ на ПП ГЕРБ заявиха, че по този начин се неглижира преференцията. „Преференция има, но за това трябва да се каже на гражданите, аз да я упражнят”, обясни Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Според Мая Манолова, която е председател на Комисията за приемане на нов Изборен кодекс, това е първата крачка за въвеждане на преференциално гласуване и за първи път това ще се случва в интегрална бюлетина.

Бюлетината за гласуване на парламентарни избори е обща, на лицевата страна тя ще съдържа наименованието и номера на изборния район, както и пълното или съкратеното наименование на партията или коалицията, решиха още депутатите. Абревиатурата за партия ще се изписва с ПП, а за коалиция - с КП. На лицевата страна на бюлетината ще има квадратче за поставяне на знак "Х"  или "V", отразяващ волята на избирателя, в което е изписан поредният номер на партията, коалицията или инициативния комитет. Ще има и квадратчета с изписани в тях поредни номера на кандидатите, в които със знак "Х" или "V" ще се отразява преференцията на избирателя.

Преди това депутатите отхвърлиха предложението на комисията по нов Изборен кодекс страната да бъде разделена на 32 многомандатни избирателни района, като област Варна трябваше да се раздели на два района. И ПГ на ПП ГЕРБ, и „Атака” бяха единодушни, че вторият район във Варна - област е изкуствен и излишен и води до повече  разходи.

Депутатите записаха още, че независим кандидат ще може да се регистрира, когато кандидатурата му е подкрепена от най-малко от едно на сто, но не повече от 1000 от избирателите с постоянен адрес на територията на изборния район. До сега за регистрация се изискваха 5000 подписа.

Изборите за народни представители ще се провеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Това решиха депутатите при второто четене на проекта за нов Изборен кодекс.

При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

От ПГ на ПП ГЕРБ предлагаха смесена система – пропорционална и мажоритарна, но идеята им не бе приета.Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова припомни, че е гласувала против предложението на ГЕРБ, защото точно те отмениха мажоритарния избор. „Ако искаме да не компрометираме идеята за мажоритарен вот, нека го направим интелигентно, на стъпки и да бъдем искрени в това свое намерение”, каза Мая Манолова.

Срещу мажоритарния вот се обяви и Павел Шопов от „Атака”, според когото този вот е „ една голяма лъжа и спекулация”. Според него за мажоритарен вот може да се мисли  при изборите за кметове и президент, но не и за народни представители.

Според ГЕРБ пък пропорционалният вот дава възможност всичко да се решава по партийни форуми и чрез партийните каси.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини