Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Възможностите за увеличаване на търговско-икономическия обмен между България и Турция и засилването на граничния контрол във връзка с бежанската вълна бяха сред темите, обсъдени на срещата на Комисията по външна политика с турска парламентарна делегация
20/02/2014

Възможностите за увеличаване на търговско-икономическия обмен между България и Турция, засилването на граничния контрол във връзка с бежанската вълна и придвижването на въпроса за обезщетенията за бежанците от Тракия бяха сред темите, обсъдени на срещата на Комисията по външна политика на Народното събрание с делегация, водена от председателя на Комисията по външни работи при Великото национално събрание на Република Турция Волкан Бозкър. Турските парламентаристи са на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика Янаки Стоилов.

Политическите отношения между нашите две страни са на добро ниво, като са създадени възможности съществуващите открити въпроси да се разглеждат от двустранна комисия, посочи Янаки Стоилов. Той подчерта, че съществуват възможности за увеличаване на търговско-икономическия обмен между България и Турция, както и за засилване на граничния контрол във връзка с бежанската вълна.

В изявление за медиите Янаки Стоилов отбеляза общата констатация, че двустранните отношения се развиват в дух на сътрудничество и добросъседство. България и Турция имат амбицията за допълнително увеличаване на търговско-икономическия обмен, който в следващите няколко години може да достигне до 5 млрд. евро, за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката чрез увеличаване на износа на електроенергия от България за Турция и изграждане на нови газопроводи, включително интерконектор между двете страни, добави той. Стратегическите отношения, които има Европейският съюз с Турция могат да допринесат за развитието на нашите отношения в областта на икономиката, образованието, културата в интерес на нашите две страни и нашите два народа, подчерта Янаки Стоилов.

Волкан Бозкър отбеляза, че Турция е положила много усилия за членството на България в НАТО и се гордее, че сега страната ни е член на Алианса. Удовлетворени сме и от членството на България в ЕС, посочи той. Отношенията между Турция и България имат много сериозно бъдеще и не трябва да се ипотекира техният потенциал заради някои проблеми от ежедневието, които не можем да не разрешим, подчерта Волкан Бозкър. Турция има над 2 млрд. долара инвестиции в България и само една от тези инвестиции допринася 500 млн. долара годишно към българската икономика, уточни той. В България следват над 10 хиляди турски студенти, което много ни радва, защото нито една държава няма да изпрати свои студенти в страна, в която няма доверие и с която няма добри отношения, отбеляза Волкан Бозкър.

Председателят на Комисията по външни работи при Великото национално събрание на Република Турция Волкан Бозкър посочи, че търговският стокообмен между двете страни, който е в размер на 3 милиарда евро, не отговаря на потенциала на двустранните отношения.

Като сфери от взаимен интерес Волкан Бозкър открои енергетиката, както и сътрудничеството в областта на граничния контрол и предотвратяването на трафика на хора. Гостът информира председателя на Комисията по външна политика, че турските власти са възстановили собствеността на десет имота на българската екзархия. Осем от тях се намират в Истанбул, а два в Одрин, посочи той и допълни, че е останал нерешен въпросът със сградата на болницата „Евлоги Георгиев”, но ще се търси възможност и собствеността върху нея да бъде върната.

Турската парламентарна делегация разговаря с председателя на Народното събрание Михаил Миков и с председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Деница Караджова и членове на комисията.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини