Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове подкрепи на първо четене изменение в Закона за туризма, предвиждащо да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения
26/02/2014


Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове подкрепи на първо четене изменение в Закона за туризма, внесено от Министерски съвет. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев представи мотивите за промените. Предлага се да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, което ще допринесе за облекчаване на туристическия сектор, ускоряване на процедурите и намаляване на разходите за бизнеса, каза той. Предложеното премахване на режима се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2015 г., след като се направи промяна и в Закона за местните данъци и такси относно размера на патентния данък.

Промените предвиждат също да се облекчи режимът за регистриране на туроператори и туристически агенти, като се намалят нормативно установените срокове за представяне на услугата от два на един месец и изискванията по отношение на образователния ценз и трудовия стаж на управителя на фирмата, добави Ботев. Премахва се условието за предоставяне на копие от документ, от който произтича правото на заявителя да ползва дадено помещение за офис, както отпада декларацията за регистрация в търговския регистър и справката за стажа на персонала, зает в осъществяването на туристическата дейност.

Заместник-министърът обясни пред депутатите, че се създава нов раздел в законопроекта, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм. Също така се облекчават собствениците на къщи за гости. С промените се създава правно основание за приемане на две нови наредби, с които да се гарантира здравето и сигурността на ползвателите на басейни и водни атракциони, каза Бранимир Ботев.

България ще има изключителен потенциал за развитие на СПА и уелнес туризма, на основата на минералните си извори, информира заместник-министърът. Трябва да се използват тези 423 мил. литра вода, които се изливат на ден в страната ни, добави той.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката обобщи, че целта на промените са за облекчаване на административните режими, за развиване на по-широка платформа в сферата на туризма и за синхронизиране на националното законодателство в съответствие с нормите на Европейския съюз.

Народните представители от  Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се запознаха с графика на изслушванията по теми, засягащи управлението на европейските средства в страната, предвидени за провеждане в периода март – май 2014 г. Ще се концентрираме върху програмния период 2007 – 2013 г., както и върху подготовката и стартирането на новия програмен период 2014 – 2020 г., отбеляза председателят на комисията Деница Караджова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини