Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание беше демонстриран четвърти вариант на машина за гласуване
26/02/2014

В Народното събрание беше демонстриран четвърти вариант на машина за гласуване. В новия Изборен кодекс депутатите въведоха машинното гласуване експериментално в до 500 секции в един избирателен район, които ще бъдат посочени от ЦИК 5 дни преди датата на насрочване на изборите.

На представянето присъства заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която бе и председател на  Временната комисия за обсъждане и приемане на нов изборен кодекс. Тя уточни, че парламентът дава възможност за демонстрация на различни машини, а обществената поръчка и окончателния избор ще бъде направен от  Министерския съвет.

Представената машина е с четворно презастраховане за сигурността на резултатите. Данните се съхраняват в компютъра на машината и чрез радиовръзка се предават по джиесем мрежа в ЦИК. Предвидени са варианти за съхранение на данните и при разпадане на връзката. От фирмата производител гарантираха, че машината им е и вандалоустойчива.  Избирателят прави своя вот със смарткарта, която получава от комисията. След гласуването си получава бележка, която слага в плик и пуска в урната.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини