Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Срокът на плащане на големите вериги към доставчиците им да е до 30 дни. Това да бъде записано в поправките на Закона за защита на конкуренцията ще предложи председателят на Комисията по труда и социална политика Корнелия Нинова
26/02/2014

Срокът на плащане на големите вериги към доставчиците им да е до 30 дни. Това да бъде записано в поправките на Закона за защита на конкуренцията ще предложи председателят на Комисията по труда и социална политика Корнелия Нинова. Пред Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения тя представи поправките, които според нея са изцяло в интерес на българските производители.

Корнелия Нинова обяви, че има подкрепата на колегите си за въвеждане на 30-дневния срок, а и такава директива има приета и от Европейския съюз.

В момента има злоупотреби от страна на големите вериги, които задържат плащанията към доставчиците си прекомерно дълго, като през това време разполагат с тези средства, аргументира се Корнелия Нинова.

С промените в закона се предвижда да отпадне насрещното фактуриране, липсата за подпис вече няма да се счита за съгласие, пада забраната от страна на търговците към доставчиците да продават на различни цени стоките си в други обекти, проектите за типови договори и общите условия ще бъдат достъпни за доставчици и потребители и др.

От името на Сдружение за модерна търговия, което включва 10 големи вериги, Йордан Матеев възрази, че за първи път са били поканени на обсъждане на поправките в закона миналата седмица. Вместо обаче да търсят мнението им за конкретни текстове, те получили готов законопроект.

Законопроектът в момента се обсъжда и вие не сте пренебрегнати, очакваме предложенията ви, каза Корнелия Нинова.

Йордан Матеев потвърди, че има случаи на нелоялни търговски практики, но те идват от всички нива по веригата и затова поправките трябва да се обмислят внимателно и аргументирано.

Теменужка Янова, съветник на вицепремиера Даниела Бобева, също потвърди, че за промените в закона се търси много широка подкрепа, за да бъдат допуснати най-малко грешки. Искаме договорите да са чисто търговски, доставчиците да се договарят, а не да са притискани от големите вериги, каза Янова.

От Българска стопанска камара и от Съюз „Произведено в България” също подкрепиха поправките в Закона за защита на конкуренцията.

„Това е начало, а не край на този дебат. Тук няма приятели и врагове – и производителят, и търговецът на едро, и търговецът на дребно, са еднакво важни за потребителя, коментира Ивилина Алексиева, председател на Общественият съвет към комисията  за взаимодействие с гражданските организации и движения. Организацията, която тя представлява, също подкрепи законопроекта.

Очевидно този разговор ще продължи, оставаме отворени към предложенията ви на следващи срещи преди приемането на закона, обобщи Корнелия Нинова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини