Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу
27/02/2014
Председателят на Народното събрание Михаил Миков се срещна на 27 февруари 2014 г. с министъра на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу, който е на официално посещение в България.

История на успеха – така могат кратко, но точно да бъдат определени българо-турските отношения през последните 25 години, заяви на срещата турският външен министър. От историята трябва да вземем не противоречията, а поуките, допълни той и подчерта, че и в двете страни днес е налице воля за надграждане на отличното двустранно сътрудничество. Като приоритетни области от взаимен интерес министър Давутоглу определи траспорта, енергетиката и туризма.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че именно добросъседството и партньорството са най-вярната перспектива за бъдещето на българо-турските отношения. Вярно е, че историята е учител (Magistra vita est), но тя може да бъде и лош учител на народите, отбеляза той. Трябва да подобрим и да развиваме потенциала на регионалните формати на сътрудничество – по линия на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморското икономическо сътрудничество, допълни  председателят на парламента.

Сред обсъдените теми по време на разговора беше и темата за бежанците, като бе споделена позицията, че тя е общо предизвикателство, което изисква разумен подход и международна солидарност.

Двамата събеседници бяха единодушни, че за развитието на отношенията между двете съседни страни ключов принос имат и техните парламенти.

Министър на външните работи  на Република Турция г-н Ахмет Давутоглу предаде поздрави на Михаил Миков от председателя на турския парламент.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини