Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите не прие на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците и в Закона за събранията, митингите и манифестациите
27/02/2014
Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите отхвърли на първо четене промените в Закона за убежището и бежанците, внесени от Адриан Асенов и група народни представители, както и измененията в Закона за събранията, митингите и манифестациите, внесени от Волен Сидеров и група народни представители.

Становището на Министерството на вътрешните работи по законопроекта за промени в Закона за убежището и бежанците представи пред депутатите заместник-министър Пламен Ангелов.

Измененията предвиждат отмяна на правната възможност за събиране на семейството на чужденец с предоставен статут, ползващ се от временна закрила, каза той. Пламен Ангелов допълни, че промените не съответстват на европейските изисквания и уточни, че ако предложените изменения се одобрят, страната ни няма да е изпълнила законодателството на ЕС. По думите му това може да доведе до възможността Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров добави, че съгласно Конвенцията за правата на детето България има ангажимент и задължение да събира децата бежанци с членовете на техните семейства.    Голяма част от народните представители от комисията се обединиха около мнението, че предложеният законопроект не съответства на международни актове, по които България е страна и с правото на Европейския съюз. Проектът за промени в Закона  за убежището и бежанците бе отхвърлен от депутатите с 14 гласа „против” и един „за”.
С измененията в Закона  за събранията, митингите и манифестациите, внесени от Волен Сидеров и група народни представители, се предлага забрана за организиране на митинги и манифестации с цел публично показване на хомосексуална ориентация. Според вносителите трябва да бъде регламентирано и издаването на наказателни постановления, и налагането на глоби на граждани и сдружения, които организират такива мероприятия.

По време на дискусията народни представители отбелязаха, че законопроектът не е в съответствие с Конституцията на Република България и с действащото законодателство. След дебатите с 13 гласа „против“, един „за“ и един „въздържал се“ депутатите от комисията не подкрепиха на първо четене предложените промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Годишната програма за участие на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз (2014 г.) беше единодушно подкрепена от комисията.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини