Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба от фотографии, документи, книги и грамофонни плочи на Борис Христов, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас, е представена в Народното събрание
12/06/2014

Изложба от фотографии, документи, книги и грамофонни плочи на Борис Христов, посветена на 100-годишнината от рождението на знаменития български бас, гостува на Народното събрание.

Борис Христов е име, с което всеки българин трябва да се гордее, заяви при откриването на експозицията председателят на парламента Михаил Миков, който е и патрон на честванията. По думите му бележитият оперен изпълнител по уникален начин съчетава славянската душевност и певческо съвършенство и разнася по света името и славата на България, на българското хорово изкуство, славата на невероятния български оперен талант. Нека сме горди, че България има Борис Христов и нека в учебниците на българските деца името и животът му да бъдат пример за тези, които идват след нас, призова той.

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов отбеляза, че за втори път в последните години българският парламент е домакин на събитие, свързано с великото и значимо изкуство - операта. Той посочи, че под патронажа на парламента са били отбелязани и 120 години българско оперно дело, а сега е домакин и на 100-годишнината от рождението на великия българин Борис Христов.

В експозицията, подготвена от Софийската опера и балет, са включени издания, посветени на Борис Христов, негови записи в България и снимки от съвместните му участия с хора на Софийската опера.

Представени са портрети и фотоси от различни години и роли от сцени по цял свят, на които е пял Борис Христов. Непоказвани снимки от детските години на прочутия изпълнител се допълват от факсимилета на негови писма. Малко известни фотографии от участията на хора на Софийската опера и балет в записа на „Борис Годунов“ в Париж през 1962 г. са представени заедно с емоционални моменти от гостуването на хора и солистите на театъра с Борис Христов в главната роля в творбата на Мусоргски в Неапол през 1970 г. с диригент Асен Найденов.

Изложбата, посветена на 100-годишнината от рождението на Борис Христов, е сред събитията в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019 г. Организирана е със съдействието на Министерството на културата и е включена в календара на тържествата, посветени на юбилея на големия артист.

На откриването на експозицията в парламента присъстваха народни представители, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, Тивериополски епископ Тихон, гости на Народното събрание.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Онлайн посещения на Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

    Последни новини