Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Мотото на Латвийското председателство на ЕС е израз на задълбочено и критично осмисляне на реалността, в която живеем, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева
04/02/2015

Мотото на Латвийското председателство на Съвета на ЕС “Конкурентна, дигитална и ангажирана Европа“ е израз на задълбочено и критично осмисляне на реалността, в която живеем. То показва воля за търсене на решения и на нови пътища в условията на все по-усложняващ се свят, заяви на 4 февруари 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Председателят на парламента откри форум в Народното събрание, на който бяха представени приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС. В него участваха народни представители от парламентарните комисии по външна политика и по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Председателят на парламента открои три акцента, който са важни за България по време на Латвийското председателство. На първо място това е заявената подкрепа на Латвия за присъединяването на България към Шенгенското пространство, отбеляза Цецка Цачева. Тя припомни, че Латвия насърчава визовия диалог с трети страни, както и успешното разширяване на Шенгенското пространство. По думите на Цецка Цачева за общата ни европейска сигурност е важно България да бъде част от Шенген.

Председателят на Народното събрание подчерта, че Латвийското председателство стои здраво зад създаването на Европейски енергиен съюз и добави, че несъмнено изграждането на такъв съюз, който да осигури достъпна, сигурна и устойчива енергия добива все по-голяма актуалност. България ще участва активно в дискусиите по тези теми, добави Цецка Цачева. Според нея много важен не само за България е фокусът върху подобряване на конкурентноспособността на ЕС като ключово условие за постигане на икономически растеж и заетост. Напълно споделяме и виждането, че Инвестиционният план за Европа е от ключово значение за даване на тласък на икономическия растеж в ЕС, заяви председателят на парламента.

Посланикът на Латвия в България Илгварс Клава представи приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС. Той  посочи, че латвийското председателство на ЕС има три основни приоритета – конкурентна Европа, дигитална Европа и ангажирана Европа, като отбеляза, че фокусът ще бъде върху инвестиционния план, който ще бъде един от икономическите лостове за оживяване на икономическата дейност в рамките на ЕС. Ще продължим да работим за създаване на Европейски енергиен съюз, заяви Илгварс Клава и информира, че през март ще има дискусия на високо ниво, на която трябва да се обсъдят и решат въпроси, които да залегнат в стратегията за такъв съюз. От гледна точка на енергията и доставките диверсификацията е много важен проблем, идеята е да имаме повече доставчици, алтернативи и източници, което ще ни даде повече енергийна сигурност, коментира посланикът.

По отношение на втория приоритет - цифрова Европа, посланик Клава отбеляза, че Латвия е доста напреднала по отношение на дигитализацията, която улеснява не само координацията между министерствата, но е важна и за бизнеса. По третия приоритет - ангажирана Европа, посланикът напомни, че едно от важните събития ще бъде срещата в Рига през май за Източното партньорство.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова заяви, че приветства приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС. По думите й ЕС в момента се нуждае от ефективна обща външна политика, по-добри механизми за предвиждане на събитията и бързо намиране на общи отговори на общите предизвикателства, които стоят пред Европа. Европа трябва да работи като едно цяло по въпросите на сигурността и отбраната и да развива стратегическите си партньорства, посочи Джема Грозданова.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев посочи, че Латвия поема председателството на Съвета на ЕС в един несъмнено труден момент, изпълнен с предизвикателства икономически, политически и социални. Той заяви, че приветства амбицията на Латвия да работи за една конкурентна, дигитална и ангажирана Европа и подчерта, че няма как да има една по-конкуретна и по-свързана Европа без България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство.

На представянето присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и посланиците на Италия и Холандия в България Марко Контичели и Томас ван Орсхот.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини