Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители се срещнаха с кмета на Община Банско Георги Икономов и с представители на местното самоуправление
05/02/2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители се срещнаха с кмета на Община Банско Георги Икономов и с представители на местното самоуправление. Сред основните теми на разговора беше развитието на туризма, на ски зоните в Банско и Добринище и оптимизиране качеството на туристическите услуги в общината.

В срещата участваха председателите на парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски, по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, по въпросите на децата, младежта и спорта Борислав Борисов, по околната среда и водите Станислав Иванов, народни представители от региона и представители на местното самоуправление, туристическия бизнес, спортни деятели.

Кметът на Община Банско Георги Икономов призова за спешно даване на разрешение за нова втора кабинка в Банско, даване на концесия на Добринище и развитие на ски спорта в цялата страна. Георги Икономов посочи, че законовата база е добра и не е пречка за развитието на туризма. Той заяви, че търси подкрепа от всички политически сили, защото проблемът е национален и трябва с действия да се покаже, че туризмът е приоритетен отрасъл. Георги Икономов настоя да се направи оценка на потенциала на зимните курорти и да се даде шанс на всички региони, които имат дадености и инвеститорски интерес, да развиват ски туризма.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че от страна на парламента исканията на гражданите на Банско и региона намират подкрепа при строго съблюдаване на европейските норми и директиви, които България като член на ЕС трябва да спазва. Проблемът е решим, оставаме в очакване на заключенията на междуведомствената комисия, допълни тя. Цецка Цачева посочи, че дебат по темата за потенциала на зимните курорти е започнал още в края на мандата на 41-ото Народно събрание, но времето не е било достатъчно за изготвяне на цялостна стратегия за развитие на тези курорти. Изготвянето на такава стратегия ще бъде отговорност на изпълнителната власт и на това Народното събрание, допълни тя. Председателят на парламента подчерта, че депутатите очакват предложения на представителите на местната власт за развитието на туризма.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини