Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева откри международното изложение-договаряне "Пчеларство – Плевен 2015"
12/02/2015

Председателят на парламента Цецка Цачева откри 13-ото международно изложение-договаряне "Пчеларство – Плевен 2015". На изложението тази година се представят над 150 фирми от 18 държави.

Биологичното земеделие и неговите продукти са свързани с една сакрална дума – здравето на хората, отбеляза председателят на парламента и акцентира на усилията на правителството и държавната власт да развият този поминък, който е традиционен за България.

Радвам се, че традицията в дните около празника на българските плечари – 10 февруари, Св. Харалампий, фирми от страната и чужбина да представят последните новости в бранша се спазва, развива и обогатява, допълни председателят на Народното събрание.

Изключително полезно е, че тук посетители и гости ще могат да видят, договорят и закупят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша, отбеляза Цецка Цачева. „Базарът „Вкусът на българските пчелни продукти” е отлична възможност нашите пчелари и фирми да покажат качество и разнообразие от продукти. Това е в интерес не само на развитието на българските пчелари и производители, но най-вече в интерес на потребителите“, допълни още председатеят на парламента.

Министърът за земеделието и храните Десислава Танева, под чийто патронаж е изложението,  посочи, че по Новата програма за развитие на селските райони, пчеларите ще може да получат средства – по мярка 4-1, за инвестиции в селското стопанство, както и отделно, по мярката за младите фермери. Това ще може да стане преди програмата да е одобрена от ЕК, уточни министър Танева. По думите й пчеларите с над 127 кошера биха могли да кандидатстват и ще се ползват с предимство, както младите фермери с 126 кошера. Тя подчерта и новото в програмата – специална тематична промяна, насочена към малките стопанства. Следващата възможност за подпомагане на пчеларите е за биологичното земеделие, посочи Десислава Танева. За него са предвидени пет пъти повече средства, отколкото в стария период, когато са усвоени 32 милиона евро, добави министърът. Сега има за тази цел над 150 милиона евро. За биологично пчеларство ще могат да се получават по 35 евро на пчелно семейство.

Посетителите на „Пчеларство – Плевен 2015" имат възможност да видят последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, храни и хранителни добавки за пчелите, пчелни продукти и производи /козметика, напитки и др./, опаковки, етикети, лицензирани лаборатории и др.

Форумът има и богата съпътстваща програма с лекции и презентации на теми, свързани с пчеларството. Ще бъдат връчени и две големи награди - „Крило на успеха" и за „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2014 г."

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини