Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Изложба "Морал в политиката", посветена на 150-ата годишнина от рождението Тодор Г. Влайков, бе открита в парламента
13/02/2015

Документалната изложба "Морал в политиката", посветена на 150-ата годишнина от рождението Тодор Г. Влайков, бе открита в Народното събрание от председателя на парламента Цецка Цачева. Тя посочи, че сред най-ценните неща е разбирането на Тодор Влайков за необходимостта от морал в политиката, от духовност, от разбирането за политиката като служба на отечеството.

Събитието се организира от Фондация за свободата "Фридрих Науман" в сътрудничество с Националния литературен музей, Научния архив на Българската академия на науките, Сдружението на българските писатели и Архива на либерализма в Германия.

За Влайков може да се говори дълго, съвременниците му обаче с право са го наричали простичко „учителя“, но с това "учителя" те са изразявали своето преклонение пред големия родолюбец, демократ и творец, каза председателят на Народното събрание. Цецка Цачева допълни, че Влайков е бил няколко мандата народен представител и не е приемал политиканстването и партизанщината в българския политически живот, както и безпринципните компромиси, които политиците са склонни да правят само и само да останат във властта. Личности като него и днес са потребни на политическия живот у нас, отбеляза още председателят на парламента.

В изложбата са включени 24 пана, които разкриват многостранната дейност на Тодор Г. Влайков като народен представител, основател на Радикалдемократическата партия, педагог, публицист и общественик. Експозицията проследява неговия принос за развитие на либералната идея в България и връзката му с немския теолог и либерален политик Фридрих Науман. В изложбата се акцентира върху разбирането на Влайков за необходимостта от морал в политиката, за ценности и принципи, които да бъдат водещи за всеки политик.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини