Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева бе официален гост на церемонията по иногурация на новоизбрания президент на Хърватия г-жа Колинда Грабар Китарович
15/02/2015

Първата жена-президент  на Хърватия встъпи в длъжност на 15 февруари 2015 г. на тържествена церемония на площад „Свети Марко“ в хърватската столица Загреб в присъствието на редица високопоставени чуждестранни  гости. Сред тях бяха президентите на Словения, Словакия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Унгария и Косово. Събитието уважиха 80 делегации от целия свят.


Минути преди церемонията председателят на парламента Цецка Цачева даде специално интервю за Канал 1 на хърватската телевизия. Тя бе помолена да коментира ролята на жените в политиката в качеството си на първата жена-председател на българския парламент, а Колинда Грабар Китарович е първата жена, която заема поста президент на Хърватия. В отговор председателят на Народното събрание Цецка Цачева изтъкна основните според нея позитивни характеристики, очертаващи профила на жената-политик, а именно – дипломатичност, гъвкавост и отзивчивост, както и способността й да намира решения в трудни ситуации. Тя посочи също, че в условия на криза жените в политиката се възприемат като гарант на социалните права и защитата на интересите на гражданите. По думите й в лицето на политиците-жени избирателите виждат така ценената от тях хуманна ориентация и социална отговорност. Поздравявам хърватския народ  за избора му на жена президент, но подобен  избор не омаловажава мъжете, заяви за хърватската телевизия Цецка Цачева. В 21-ви век обаче и мъжете, и жените са равни, те имат еднакъв потенциал и могат да бъдат еднакво полезни на своите народи, заяви  още председателят на Народното събрание.


В Загреб Цецка Цачева проведе двустранна среща с новоизбрания президент на Хърватия. Преди това тя се срещна и с председателя на Хърватския Сабор Йосип Леко. В края на март т.г. хърватският председател ще направи  посещение у нас начело на официална парламентарна делегация, бе потвърдено по време на срещата. Двамата председатели бяха категорични, че двустранните отношения са на отлично ниво и се характеризират с приятелство, доверие и партньорство. И двете държави имат общи цели – присъединяването към Шенген, оползотворяването на предимствата от членството в ЕС, стабилност и мир в региона, изграждане на добра инфраструктура и развитие на по-интензивно търговско-икономическо сътрудничество.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини