Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева: Високата смъртност от сърдечносъдови заболявания може да се намали само с активна профилактика, с адекватно лечение и с общите усилия на всеки един от нас
15/02/2015

Високата смъртност от сърдечносъдови заболявания в България може да бъде намалена само с активна профилактика, с адекватно лечение и с общите усилия на всеки един от нас. Това заяви на 16 февруари 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред участниците в дебат на тема „Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания”.

Като председател на Народното събрание съм удовлетворена, че стана традиция в парламента да се състоят дискусии по проблеми на различни заболявания, които са бич за днешния българин, подчерта Цецка Цачева. Вярвам, че и събитието днес ще бъде от полза с възможността за задълбочен обмен на мнения, които могат да прераснат и в законодателни инициативи, посочи тя и добави, че близо 2 милиона души у нас страдат от високо кръвно налягане, а 66 на сто от смъртността се дължи именно на сърдечносъдови заболявания.

Независимо, че постигаме намаляване на процента на сърдечносъдовите заболявания като причина за смъртност той все още е 2 пъти по-висок в сравнение със средноевропейските, заяви на форума министърът на здравеопазването Петър Москов. Той подчерта, че в концепцията за управление на здравеопазването ясно е дефиниран акцент върху сърдечносъдовите заболявания.

Дискусията "Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания" беше под почетния патронаж на председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева. Дебатът беше организиран от Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по кардиохирургия, Българското дружество по интервенционална кардиология и вестник „Труд”. В него участваха представители на изпълнителната и законодателната власт, водещи специалисти по кардиология, интервенционална кардиология, кардиохирургия, пациентски организации и експерти по лекарствена политика.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини