Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева: Нека да имаме поводи за гордост не само в дните на национален празник, но и в нашето ежедневие
25/02/2015

Нека да имаме поводи за гордост не само в дните на национален празник, но и в нашето ежедневие. Това пожела в навечерието на 3-ти март председателят на Народното събрание Цецка Цачева. На 25 февруари 2015 г. тя откри изложбата „Свобода и национално съзнание (1762 – 1879 г.)”. Експозицията включва репродукции на картини, посветени на национално-освободителното движение и изграждането на съвременната българска държава.

Щастлива съм, че Народното събрание е територията, където трайно можем да срещнем историята с настоящия ден, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че образователните програми на Народното събрание правят възможно много младежи и деца да разгледат експозицията, в която са включени фотоси, които всеки българин познава от читанките. Председателят на парламента изрази благодарност на Националния военноисторически музей, който предостави свои ценни експонати, които обогатяват изложбата.

Заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов отбеляза, че платната пресъздават епизоди от българското-национално освободително движение и от Руско-турската освободителна война. Хубаво е, че Народното събрание е първата институция в България, която още преди 3-ти март, когато всички български граждани и институции отбелязват националния празник, прави такава кратка, но важна историческа ретроспекция, добави той.

Историкът проф. Андрей Пантев подчерта, че изложбата дава възможност да се обърнем към една епоха и епопея, която завинаги си е отишла и завинаги е останала в нас. Тази експозиция крие цяла гама от саможертва, упование, драми, надежди и тревоги, посочи той и добави, че Руско-турската освободителна война е с най-много доброволци в историята на европейския 19 век.

Специални гости на откриването на експозицията бяха децата от Детския радиохор на Българското национално радио, които със свои изпълнения поздравиха присъстващите народни представители и посетители. По повод 55-та годишнина от създаването на Детския радиохор на Българското национално радио председателят на парламента Цецка Цачева връчи почетен плакет на Народното събрание на диригента на хора Венеция Караманова.

По повод Националния празник на България в Народното събрание са изложени лични оръжия, принадлежали на известни български възрожденци и революционери. Реликвите са предоставени от Националния военноисторически музей и сред тях са кремъчeн пистолет и мушкет на Панайот Хитов, сабята на Христо Ботев, нож на Васил Левски, пистолет, принадлежал на Г.С. Раковски, тесак на Захари Стоянов, както и капсулен пистолет на Димитраки Петрович. Изложена е сабята на Велчо Атанасов – Джамджията, която припомня за въстанието в Търново (1835 г.), известно като Велчова завера. Впечатляващи със своята изработка са кремъчният пистолет с позлата на Ильо войвода, кремъчният пищов с инициали „Т.К.” на Тодор Каблешков, автора на кървавото писмо (1876 г.), и сабята на дядо Жельо.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини