Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
През втората си сесия 43-ото Народно събрание е приело 27 закона и 58 решения, 58 часа министри са отговаряли на депутатски въпроси
09/04/2015

През втората си сесия 43-ото Народно събрание е приело 27 закона и 58 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и правна дирекция на Народното събрание за периода от 11 януари 2015 г. до 8 април 2015 г.

През тази сесия парламентът е имал 39 пленарни заседания, като едно от тях е било извънредно, посветено на парламентарен контрол.

През сесията са внесени 108 законопроекта, като 74 от тях са на народни представители. Постъпили са 66 проекти за решения, от тях 58 са от депутати.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 58 часа.

Парламентарният контрол е провеждан в 12 пленарни заседания за петъчния контрол и едно извънредно във вторник, в 4 заседания е имало блиц контрол и в едно заседание - две изслушвания по чл. 110 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание във връзка с бедственото положение след обилните снеговалежи.

Членовете на кабинета са отговорили на 367 въпроса и 18 питания. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отговорила на най-много въпроси и питания – 54. След нея са министърът на здравеопазването Петър Москов – 40; министърът на финансите Владислав Горанов – 34; министърът на образованието и науката Тодор Танев – 27; министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 26; министърът на отбраната Николай Ненчев – 23; вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин – 22 и т.н.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов – 32; Мая Манолова – 28; Илиан Тодоров – 26; Слави Бинев – 16; Светла Бъчварова – 15, а Мартин Димитров, Христиан Митев и Георги Божинов по 14 въпроса и питания.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ «БСП лява България» – 163 въпроса и 10 питания. От ПГ на партия АТАКА са отправени 90 въпроса и едно питане, от ПГ «Реформаторски блок» - 77 въпроса и 12 питания, от ПГ на ПП ГЕРБ -  76 въпроса,  от ПГ «Патриотичен фронт» – 68 въпроса и 6 питания,  от ПГ на ДПС – 35 въпроса и 3 питания, от ПГ на Българския демократичен център – 28 въпроса и едно питане, от ПГ на АБВ – 21 въпроса и 6 питания. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 13 въпроса и са отправили едно питане.

По време на сесията е имало разискване по едно питане – на Мая Манолова и Дора Янкова към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за санирането на жилищни сгради.

В блиц контрола са зададени общо 59 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са питали за присъединяването на Република България към Шенген, програмирането на Оперативна програма «Околна среда» 2014 – 2020, пенсионната реформа, мораториум за износ на дървесина, Стратегия за превенция на корупцията, за Южен поток, за КТБ и др.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини