Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Развитието на двустранните отношения и задълбочаването на парламентарните връзки обсъдиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на Комисията по външни отношения към мексиканския Сенат Габриела Куевас
01/06/2015
Развитието на двустранните отношения между България и Мексико и задълбочаването на парламентарните връзки обсъдиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и председателят на  Комисията по външни отношения към мексиканския Сенат Габриела Куевас. Габриела Куевас е на двудневно посещение в България. Тя разговаря и с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Председателят на парламента Цецка Цачева отбеляза, че България държи на възходящото развитие на двустранните отношения с Мексико и допълни, че визитата на председателя на Комисията по външни отношения към мексиканския Сенат ще допринесе за задълбочаване на парламентарните контакти. Тя изрази удовлетворение, че и в двата парламента има групи за приятелство, които са живият мост, свързващ парламентаристите от двете държави.

Доволна съм, че днес задълбочаваме двустранните връзки именно чрез парламентарни контакти, отбеляза Габриела Куевас. Според нея Мексико трябва да поддържа много по-близки отношения със страните от Централна и Южна Европа, а с България има области от взаимен интерес. Габриела Куевас посочи, че ръководената от нея комисия предлага да бъде открито посолство на Мексико в България.

Председателят на Народното събрание посочи, че по-тясно сътрудничество във всички сфери може да бъде осъществено чрез двустранни контакти и чрез Европейския съюз, чийто член е България. Тя отбеляза, че двете страни имат добро взаимодействие в международните организации и изрази надежда Мексико да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

За нас, българите, Мексико е държава с вековна история, с принос към световната цивилизация, каза Цецка Цачева и допълни, че политиците трябва да създадат възможности за научен, икономически и търговски обмен между двете страни. По думите й България има производства, които биха представлявали интерес за мексиканския бизнес.

Габриела Куевас подчерта, че парламентите на двете страни могат да споделят опит и информация за парламентарните практики. Особено полезен за сближаването между България и Мексико би бил обменът на студенти, посочи тя. По думите й съществува взаимен интерес, но той трябва да бъде материализиран.

На разговора беше засегнат и проблемът с миграцията, който е сходен и за двете страни.

По време на посещението си у нас председателят на Комисията по външни отношения към мексиканския Сенат се срещна с председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова и със заместник-министъра на външните работи на Република България Валентин Порязов.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини