Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Реформата в съдебната система и промените в Конституцията бяха основните теми на разговора на председателя на парламента Цецка Цачева с докладчика по постмониторинговия диалог на ПАСЕ с България Франьо Матушич
04/06/2015

Реформата в съдебната система и промените в Конституцията бяха основните теми на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с докладчика по постмониторинговия диалог на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) с България Франьо Матушич. Франьо Матушич е на работно посещение в България от 2 до 5 юни 2015 г.

Председателят на парламента подчерта, че извършването на реформата в съдебната система е приоритет на парламентарното мнозинство и на българското правителство. Тя припомни, че в началото на годината Народното събрание с голямо мнозинство одобри актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и вече са внесени два законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт.

Промяната в Конституцията е само част от общия пакет законодателни изменения, които трябва да бъдат извършени, отбеляза Цецка Цачева. Това, което е възможно да се промени в основния закон от Обикновено народно събрание по отношение на съдебната власт, е внесено като предложение в парламента, добави тя. Председателят на Народното събрание подчерта, че не само европейските институции, но и българските граждани очакват тези промени и уточни, че без подкрепата на опозицията няма как да се промени Конституцията.

Председателят на парламента изрази надежда процедурата на постмониторингов диалог по линия на ПАСЕ да отпадне. Тя отбеляза, че вече са факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени са и изменения в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Докладчикът по постмониторинговия диалог на ПАСЕ с България Франьо Матушич посочи, че България трябва да направи малки крачки, за да отговори на препоръките на Венецианската комисия и ПАСЕ. Една от тези стъпки е стратегията за реформа в съдебната система, следим дискусиите по промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт, отбеляза той. Приемането и изпълнението на законодателството, свързано с продължаване на реформата в съдебната система, могат да бъдат сериозни аргументи пред Съвета на Европа за приключване на постмониторинговия диалог, добави Франьо Матушич.

В Народното събрание докладчикът по постмониторинговия диалог на ПАСЕ с България имаше последователни срещи с представители на парламентарни групи. Той разговаря и с народните представители от Временната комисия за обсъждане на промените в Конституцията, от Комисията по правни въпроси, от Комисията по култура и медии, от Комисията за борба с корупцията и от Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини