Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг
05/06/2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря на 5 юни 2015 г. с министър-председателя на Виетнам Нгуен Тан Зунг. Виетнамският премиер е на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов.

Убедена съм, че с настоящата визита се прави нова решителна крачка за развитието на двустранните отношения, които имат своя богата история, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя подчерта, че парламентарното сътрудничество има много добри традиции и свидетелство за това е фактът, че председател на Групата за приятелство България – Виетнам е заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов. Вашите сънародници, учили в български висши училища, и контактите между парламентите на двете държави са здравата основа, върху която стъпват двустранните ни отношения, допълни Цецка Цачева.

Министър-председателят на Виетнам Нгуен Тан Зунг посочи, че за него е голяма чест и удоволствие да бъде в България в годината, когато се отбелязват 65 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Той изрази признателност за благоприятните условия, които българската държава е създала за виетнамските студенти у нас. Много от завършилите в България в момента заемат високи позиции в управлението на страната ни, добави виетнамският премиер.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че икономическото развитие на Виетнам е впечатляващо. През последните години двустранният стокообмен нараства, но все още не съответства на търговско-икономическия потенциал на България и Виетнам, посочи Цецка Цачева. Като области от взаимен интерес председателят на парламента определи земеделието и по-конкретно биоземеделието, информационните технологии, туризма и културата. Цецка Цачева изрази подкрепа за стремежа на Виетнам за издигане на по-високо равнище на отношенията с Европейския съюз и добави, че подписването на Рамковото споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество ЕС-Виетнам ще допринесе и за развитието и на двустранните отношения. България като държава-членка на ЕС има възможност да спомогне за по-бързото ратифициране на споразумението от Европейския парламент, добави Цецка Цачева.

Въпреки че стокообменът между нашите две страни нараства всяка година, търговско-икономическите ни отношения не съответстват на потенциала, затова двете страни трябва да положат усилия за неговото увеличаване, посочи виетнамският премиер. Според него трябва да бъдат вложени още усилия за издигане на двустранните отношения до нивото на стратегическо партньорство. Нгуен Тан Зунг изрази благодарност към българския парламент за ратифицирането на рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам, което ще бъде много важна основа за развитие на двустранните отношения във всички области.

Цецка Цачева отбеляза добрата съвместна работа на представителите на двете страни в различни международни организации и изрази надежда, че Виетнам ще подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Нгуен Тан Зунг заяви, че Виетнам ще подкрепи българската кандидатура за генерален секретар на ООН и добави, че това не е в интерес само на България, но и на Виетнам.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини