Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание бе домакин на дискусия за правата на пациента
08/06/2015

На 8 юни 2015 г. Народното събрание беше домакин на дискусия за правата на пациента. Форумът, който е под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, е организиран от вестник „Труд”.

„Правата на пациентите са важна част от останалите права, които имаме като граждани. Убедена съм, че целта на такива инициативи е да се повиши информираността на хората и да се обсъдят гаранциите за равен и навременен достъп до здравни услуги за всички граждани”, пише в приветствието си до участниците в дискусията председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя изразява увереност, че те ще се спрат на решение, което ще е работещо, независимо дали ще се пристъпи към изготвянето на нов закон за правата на пациента, или към промяна на отделни текстове в съществуващото законодателство.

Здравето на човека винаги е било в центъра на човешките права, заяви в началото на дискусията и председателят на здравната комисия в 43-ото НС Даниела Дариткова.

Няма нужда от отделен закон за правата на пациента, има нужда от гаранция за спазването им във всяка законова норма, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на форума. "Ако дискусията тук ни убеди в друго - да има отделен закон, сме готови да го сторим", допълни той.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов подчерта, че в България има осигурен много добър достъп до медицинска помощ, но е необходимо да се работи в посока подобряване на качеството и безопасността й.

Със свои доклади в дискусията участваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, директорът на Изпълнителната агенция по трасплантация д-р Марияна Симеонова и председателят на Асоциацията на хората с множествена склероза Десислава Раянова.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини