Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с Патриарха на румънската православна църква Негово Светейшество Даниел
09/06/2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с Патриарха на румънската православна църква Негово Светейшество Даниел. Председателят на парламента и народни представители са на двудневно официално посещение в Букурещ.

Братските отношения между двете православни църкви, стабилният дипломатически диалог и динамичното партньорство между България и Румъния, бяха акцентите на срешата.

Цецка Цачева отбеляза, че в този дух на добросъседство и сътрудничество трябва да се търси решение и на въпроса за възстановяване на православното богослужение на български език в Румъния.

По време на официалната си визита в северната ни съседка българските парламентаристи проведоха срещи с президента на Румъния Клаус Йоханис и с министъра на външните работи Богдан Ауреску. Беше изказана необходимостта от още по-интензивни контакти за  реализацията на редица инфраструктурни проекти, сред които е изграждането на нови мостови връзки между двете държави по река Дунав.

С цел по-голяма енергийна диверсификация, беше отчетена важността междусистемната газова връзка между България и Румъния при Русе – Гюргево да бъде финализирана в най-кратки срокове. Туризмът, като един от най-динамично развиващите се отрасли в двустранните търговско-икономически отношения, също беше сред основните теми в официалните разговори. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта необходимостта България и Румъния да насърчават предлагането на съвместни туристически продукти и организирането на съвместни промоционални дейности в трети страни.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини