Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Цецка Цачева: Присъединяването на България към Шенген ще направи югоизточната граница на Европейския съюз по-стабилна и по-надеждна
16/06/2015
Присъединяването на България към Шенген ще направи югоизточната граница на Европейския съюз по-стабилна и по-надеждна. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на официалната си среща с президента на Португалия Анибал Каваку Силва. По думите й страната ни отдавна е изпълнила критериите за членство в пространството за свободно придвижване и използва много голям обем информация от шенгенската информационна система. Стремим се да изпълним всички препоръки в докладите на европейските институции в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка в областите правосъдие и вътрешен ред и сигурност, отбеляза председателят на парламента.

Цецка Цачева допълни, че по отношение на миграционния натиск България стриктно следва ангажиментите си по редица документи и конвенции. Тя постави акцент върху работата и бдителността на институциите, ангажирани с това да не допуснат на територията на ЕС лица с криминални подбуди и такива, които могат да причинят терористични актове.

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва подчерта категоричната подкрепа на страната му България да бъде приета в Шенгенското пространство. Необходими са усилия да се обясни на някои от останалите ни партньори, че са изпълнени всички условия за това, добави той. Анибал Каваку Силва посочи още, че в рамките на ЕС България и Португалия трябва да защитят интересите си в енергетиката, а страната ни да бъде интегрирана в различни проекти.
Според него отношенията между двете държави са отлични, а като търговски и икономически партньори могат да потърсят общ излаз към трети страни. Португалия изпитва голяма симпатия към България и вярвам, че ще запазите периода на политическа стабилност и икономически растеж, сподели Анибал Каваку Силва.

По време на разговора председателят на Народното събрание Цецка Цачева подчерта необходимостта от това връзките ни с Португалия да придобият по-практични измерения, които да доведат до конкретни резултати. Тя изрази задоволството си от междупарламентарните отношения и високото ниво на политическия диалог.

На срещата присъстваха и народните представители от Групата за приятелство България – Португалия Петя Аврамова, Галя Захариева, Валери Жаблянов, Румен Гечев, Румен Христов и Борис Ячев.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини