Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба, посветена на 800 години от подписването на Магна Харта
18/06/2015
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри в Народното събрание изложбата „800 години Магна Харта – история на свободата”. Експозицията е организирана от посолството на Кралство Великобритания в София и представя историята и отзвука на един от най-значимите правни документи.

Цецка Цачева отбеляза, че Магна Харта е отправна точка на борбата за права и свободи през вековете и израз на човешкия копнеж за достойнство и справедливост. В приветственото си слово тя допълни, че правният документ дава началото на нова конституционна цивилизация. Магна Харта обявява абсолютната власт на закона над всички и показва, че правото и мирът са неделими така, както безправието и войната, посочи председателят на парламента. 

Цецка Цачева подчерта, че изминалите осем века са превърнали Магна Харта в легенда и символ на свободата чрез право. По думите й силен отглас от този договор може да бъде открит и в Търновската конституция от 1879 г., с която се поставят основите  на демократичните принципи в новоосвободената българска държава.

На събитието присъства и посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс. Тя определи Магна Харта като ярък символ на законността, свободата и демокрацията.

Заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова заяви, че и днес известният правен документ е източник на вдъхновение за политическите решения на много институции. Магна Харта утвърждава принципи, благодарение на които всеки човек може да се радва на достоен живот, а обществото – на сигурност и благоденствие, завърши тя.

Преди 800 години, на 15 юни 1215 г., се сключва мирен договор, известен като Магна Харта с цел предотвратяване на кървава гражданска война в Англия. Страни по него са крал Джон и 36 аристократи и висши църковни сановници, начело с архиепископ Стивън Лангтън. Самият договор представлява декларация на краля, с която той дава важни права и свободи на своите поданици и обявява драстични ограничения на собствената си власт.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини