Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по енергетика обсъди с представители на работодателските организации и на синдикатите предложения за промени в Закона за енергетиката, свързани с цената на електроенергията
25/06/2015

Комисията по енергетика обсъди с представители на работодателските организации и на синдикатите предложения за промени в Закона за енергетиката, свързани с цената на електроенергията. В срещата участваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев отбеляза, че на срещата вчера в Министерски съвет, в която е участвал премиерът Бойко Борисов, министри, работодатели и синдикати, са възникнали  предложения за промени в Закона за енергетиката. Първото предложение се отнася за сектора на ВЕИ-ата. В Закона в момента се казва, че допълнителното количество електроенергия се плаща от НЕК по цената на микса, а сега се предлага то да се плаща по пазарна цена. Второто предложение касае проектите, финансирани с безвъзмездна помощ, в масовия случай това са проекти по програмата за "Селските райони", обясни Делян Добрев. По думите му преференциалната цена трябва да бъде изчислена като се изключи безвъзмездната помощ, за да няма двойно финансиране. Предлага се и да се въведе гъвкав механизъм, с който регулаторът да определи такса за износ на електроенергия "Задължение към обществото".

Делян Добрев отбеляза, че тези три мерки ще имат скромен ефект върху съкращаването на разходите в държавната енергетика. Основните източници на допълнителни средства трябва да бъдат от реформата в този отрасъл.

Представителите на синдикатите заявиха, че подкрепят промените, свързани с ВЕИ-сектора и недопускането на преференции, когато се ползват публични средства, но имат притеснения относно таксата, свързана с износа. От работодателските организации заявиха, че подкрепят предложенията, но изключително важно е да стане ясно кой кой е в българската енергетика.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини