Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с президента на Република Черна гора Филип Вуянович
09/07/2015

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с президента на Република Черна гора Филип Вуянович, който е на официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев. По време на разговора беше изразено удовлетворението на двете страни от интензивния диалог на високо политическо равнище и от активните дипломатически отношения.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че двете държави имат древна и богата история, но съществуват територии на партньорство, върху които може да се надгради. От нас – политиците, се очаква да направим така, че общуването между българския и черногорския народ да бъде по-лесно, допълни Цецка Цачева. Тя изрази надеждата си, че до края на годината Черна гора ще получи покана за членство в НАТО.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович постави акцент върху отличните двустранни връзки, както и върху необходимостта от още по-задълбочено регионално сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката, културата, науката и образованието. Ценим подкрепата, която ни оказвате, защото опитът на България в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция е много важен за нас, посочи той.

В рамките на срещата председателят на парламента подчерта ключовата роля на парламентарното измерение на ПСЮИЕ като важен фактор за развитие на стабилността и сътрудничеството в региона. Цецка Цачева добави, че един от приоритетите за страната ни е трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в ЮИЕ със седалище в София в Постоянен секретариат на Парламентарната асамблея. По думите й предимствата на българската столица са безспорни в контекста на членството в ЕС, по-нататъшното развитие на връзките с Европейския парламент и активната парламентарна дипломация.

На срещата присъстваха още председателят на Групата за приятелство България – Черна гора в Народното събрание проф. Борислав Борисов, както и членовете на групата Евгени Стоев и Васил Антонов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини