Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Загубите от руското ембарго, кризата в млечния сектор и увеличаването на поливните площи бяха сред темите, които обсъдиха членовете на Комисията по земеделието с еврокомисар Фил Хоган
10/07/2015
Загубите на българските производители заради руското ембарго, кризата в млечния сектор и възможностите за увеличаване на поливните площи в България бяха сред темите, които обсъдиха народните представители от Комисията по земеделието и храните с европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. На срещата в Народното събрание присъства и министърът на земеделието Десислава Танева, по чиято покана еврокомисарят е в България.

Председателят на Комисията по земеделието и храните Румен Христов подчерта, че българските производители търпят сериозни загуби заради руското ембарго. То засяга основно секторите млекопроизводство и плодове и зеленчуци, уточни той и допълни, че България настоява за компенсация в размер на 1,1 на сто от общата сума, която Европейският съюз е решил да отдели за сектор плодове и зеленчуци. Тези средства не са много, но са необходими на българските производители, подчерта Румен Христов.

Притеснени сме от кризата в млечния сектор, която вероятно в бъдеще ще се задълбочи, посочи на срещата заместник-председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова. Тя попита еврокомисар Фил Хоган дали Европейската комисия ще предприеме допълнителни мерки за стабилизиране на този отрасъл и дали ще се даде възможност на националните правителства да прилагат допълнителни мерки за подпомагане на млекопроизводителите.

Поливните площи в България са едва 3 процента, като за сравнение - в Гърция те са 20 на сто, посочи на срещата заместник-председателят на Комисията по земеделието и храните Иван Станков. Той отбеляза, че земеделското производство без напояване не е възможно и трябва да се търсят начини за увеличаване на поливните площи в страната.

Фил Хоган отбеляза, че информацията от срещата му с народните представители ще му помогне за изготвянето на предложение за решение на Европейския съюз, което да удовлетвори засегнатите от руското ембарго страни. Еврокомисарят подчерта, че фермерите са най-силно засегнати от руското ембарго и Европейската комисия ще направи възможното, за да ги подпомогне. През следващите години България ще има възможност да ползва 7,5 милиарда евро под формата на директни плащания по програмата за развитие на селските райони, посочи той. По програмата има възможност за финансиране и на инвестиции за увеличаване на поливните площи, добави Фил Хоган.

Инвестициите в селското стопанство позволяват разкриването на нови работни места, подчерта Фил Хоган. Той се ангажира да се търсят възможности за намиране на нови пазари за българските земеделски продукти в страните от Далечния Изток и Турция.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини