Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри фотоизложба, посветена на 20-годишнината от възстановяването на Сметната палата и 135 години от създаването на Върховната одитна институция на България
24/07/2015
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри фотоизложба, посветена на 20-годишнината от възстановяването на Сметната палата и 135 години от създаването на Върховната одитна институция на България. Експозицията представя нейната дълголетна история и проследява пътя й през годините. На събитието присъстваха народни представители, настоящото ръководство и бивши председатели на Сметната палата, представители на законодателната и изпълнителната власт, участвали в подготовката и приемането на Закона за Сметната палата на 27 юли 1995 г., с който след половин век тя е възстановена.

Председателят на парламента отбеляза, че Сметната палата е една от първите институции, създадена в следосвобожденска България и това е записано в Търновската  конституция. По думите й днес стои предизвикателството богатите традиции на външния независим контрол на бюджета да бъдат съхранени. Като народни представители, трябва да използваме много по-ефикасно и по-активно висококомпетентния труд на професионалистите и одиторите на Сметната палата, посочи Цецка Цачева.

Първият действащ председател на Сметната палата доц. Георги Николов благодари за това, че българският парламент отдава нужното внимание към годишнината от възстановяването на една нежелана дълго време институция. Той отчете огромните усилия на председателстваната от него парламентарна Комисия по бюджет и финанси в 37-ото Народно събрание и заяви, че приетият тогава закон е бил изстрадан.

Настоящият председател на одитната институция Цветан Цветков подчерта ролята на Сметната палата в подобряването на управлението на публичните финанси, както и приобщаването й към международни организации като ИНТОСАЙ и ЕВРОСАЙ. През годините Сметната палата се оформи като независим, ефективен и работещ орган, заяви Цветан Цветков. От името на цялото ръководство на Сметната палата той подари на председателя на Народното събрание символа на институцията – сокол, стъпил върху скала от монети и бранещ националното съкровище. Цветан Цветков пожела на Цецка Цачева парламентът да взима мъдри решения, свързани с доброто управление и контрола на публичните финанси.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини