Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание
02/10/2015

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание – Михаил Кожарев и Константин Пенчев. Михаил Кожарев беше предложен от ПГ на Патриотичния фронт, а Константин Пенчев от ПГ на ПП ГЕРБ.

Пред народните представители в защита на кандидатурите си и двамата се позоваха на юридическия си опит, като Константин Пенчев отбеляза работата си като председател на Върховния административен съд и като омбудсман, а Михаил Кожарев периода си във Върховната административна прокуратура. Константин Пенчев заяви, че като председател и съдия във ВАС е извършвал сходна дейност с тази на конституционните съдии, защото е разглеждал дела за противоконституционност на подзаконовите нормативни актове. Михаил Кожарев заяви, че мотивите му да се съгласи за тази номинация са свързани с житейския му и професионален опит, който е свързан с всички сфери на правото.

И двамата кандидати заявиха, че не смятат за пречка Конституционният съд да преосмисли някои свои практики, тълкувания и разбирания, като Константин Пенчев отбеляза, че важното е съдът да се мотивира за това ясно. Константин Пенчев заяви, че приветства всяко едно разширяване на достъпа до Конституционния съд. Михаил Кожарев посочи, че адмирира промените, свързани с разширяване на обхвата на съда, но според него трябва да се създаде законов филтър, който да отсява важните спорове и до съда да достигат само те.

Комисията ще внесе в Народното събрание доклад от изслушването на кандидатите.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини