Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ролята на групите за приятелство за развитие на отношенията между България и Япония беше основна тема на срещата на народните представители от групите за приятелство на Народното събрание и на Горната камара на японския парламент
14/10/2015
Ролята на групите за приятелство за развитие на двустранните отношения, активизиране на икономическите връзки и поощряване на обмена в различни области беше основна тема на срещата на народните представители от Групата за приятелство България - Япония с делегация, водена от председателя на Групата за приятелство Япония - България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши.

На разговора на 14 октомври 2015 г. парламентарстите от двете страни заявиха своята решимост да продължат да работят за оползотворяване, разширяване и развитие на двустранното сътрудничество между България и Япония.

Председателят на Групата за приятелство България – Япония Станислав Иванов подчерта, че Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на България. По думите му диалогът между парламентаристите от двете държави и активният двустранен обмен играят важна роля за развитието на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес. Решени сме да работим за оползотворяване на значителния потенциал за разширяване на двустранните отношения, особено в икономическата област, както и за намиране на нови сфери на сътрудничество, посочи Станислав Иванов. Той поздрави Коичи Киши за удостояването му с орден „Мадарски конник”, първа степен за неговата активна дейност за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството, парламентарния и културен обмен. Станислав Иванов посочи, че България и в бъдеще ще разчита на богатия опит, контакти и приятелско отношение на Коичи Киши за разширяване и активизиране на двустранните връзки.

Председателят на Групата за приятелство Япония - България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши благодари за подкрепата на българските парламентаристи за удостояването му с орден „Мадарски конник”, първа степен и заяви, че ще продължи да работи за задълбочаване на двустранните отношения. Той изрази надежда, че посещението на делегацията в София ще подпомогне активизирането на партньорството в областите на културата и образованието. България и Япония са далечни страни географски, но са с много близки душевни краски, посочи той.

Народният представител Румен Йончев отбеляза, че в съвременния свят географската отдалеченост не е непреодолим проблем и че все повече българи посещават Япония, за да се запознаят с нейната природа, култура и традиции. Според него парламентаристите от двете страни трябва да спомогнат България и Япония да си сътрудничат не само в областта на икономиката, но и в сферите на културата и образованието, защото далечните разстояния не са проблем за приятелите. Светлин Танчев подчерта, че ролята на парламентаристите е да доразвият отношенията между двете страни, които се основават на традиционното приятелство и топлите човешки взаимоотношения между техните граждани.

Много пъти българската култура и традиции са се докосвали до Япония през изминалите повече от 50 години на приятелски отношения между България и Япония, отбеляза на срещата депутатът Десислава Атанасова. Тя благодари за възможността български народни представители да участват в конференция за млади парламентаристи в Токио.

Уверен съм, че отношенията между България и Япония в областите на икономиката, образованието и културата ще се задълбочават, посочи народният представител Красимир Велчев. В наше лице имате приятели, обърна се депутатът Емил Райнов към японските парламентаристи. Япония е наш приоритетен партньор и диалогът между нашите парламенти способства развитието на двустранните отношения, добави той.

Японските парламентаристи подчертаха, че в последните години се полагат усилия за активизиране на икономическите контакти между двете страни и добавиха, че за задълбочаването на двустранните отношения особена роля имат образователният обмен и визитите на граждани в съответната страна.

По време на посещението си в България делегацията имаше срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с президента на Република България Росен Плевнелиев, с вицепрезидента Маргарита Попова и с вицепремиера Томислав Дончев. Предвижда се председателят на Групата за приятелство Япония - България в Горната камара на японския парламент Коичи Киши да открие и бизнес семинар, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини