Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Црнадак
03/02/2016
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) е водещ политически формат на регионалното сътрудничество и регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани. Това заявиха на среща председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Црнадак.

Игор Црнадак е на двудневно посещение в България за участие във Втората неформална среща на министрите на външните работи на страните-участници в ПСЮИЕ.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че през 2015 г. България за трети път пое председателството на ПСЮИЕ и предложи Процесът да съсредоточи усилията си върху три приоритетни сфери на сътрудничество – енергийна и транспортна свързаност, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток. Председателят на парламента добави, че българското председателство разглежда ПСЮИЕ като основен двигател на европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Разчитаме на Босна и Херцеговина да подкрепи кандидатурата на София за Постоянен секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ, подчерта Цецка Цачева. По думите й безспорните предимства на българската кандидатура са натрупаният опит по линия на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в ЮИЕ, членството на България в ЕС предвид европейската ориентираност на региона и много добрите контакти с Европейския парламент. 

За Босна и Херцеговина ПСЮИЕ е една от най-важните инициативи за регионално сътрудничество, а българското председателство на Процеса е изключително успешно, посочи на срещата министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Црнадак. По думите му по време на българското председателство ПСЮИЕ е успял да докаже, че се превръща в единен глас на страните от региона.

За Босна и Херцеговина членството в ЕС е стратегическа външнополитическа цел, подчерта Игор Црнадак. Той благодари за ясната и последователна подкрепа на България за европейската перспектива на Босна и Херцеговина.

Между България и Босна и Херцеговина няма открити и спорни въпроси, подчерта председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева двете страни имат активен политически диалог на всички равнища, но има неизползван потенциал в търговско-икономическите връзки и възможности за развитие на сътрудничеството в областите на туризма, културата и образованието.

В двустранен план трябва да съсредоточим усилията си върху развитието на икономическите и търговските отношения, подчерта също министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Игор Црнадак.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини