Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с министъра за диалога със Сърбия в правителството на Косово Едита Тахири
03/02/2016
Председателят на Комисията по външна политика и ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова се срещна с министъра за диалога със Сърбия в правителството на Косово Едита Тахири, която е на посещение в България за участие във Втората неформална среща на външните министри на страните – участници в ПСЮИЕ.

Очакваме интензифициране на контактите между двете страни, отбеляза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и подчерта, че България подкрепя кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО, както и либерализацията на визовия режим от Европейския съюз за граждани на Косово.

Джема Грозданова прояви интерес за взетото от Косово решение по постигнатото в Брюксел през 2015 г. споразумение в рамките на Диалога Белград – Прищина за създаването на общност на сръбските общини в Косово. Тя попита какви са шансовете за ратификация на двустранното споразумение с Холандия за учредяването на специален съд в Хага.

Министърът за диалога със Сърбия в правителството на Косово Едита Тахири благодари на българските политици за помощта, която са оказали при утвърждаването на Косово като държава. Тя изрази надежда подкрепата да продължи занапред в рамките на различните международни организации, предвид желанието на Косово за приобщаване към евроатлантическите структури.

Едита Тахири приветства наличието на група за приятелство България – Косово в Народното събрание и подчерта, че тя ще спомогне за задълбочаването на връзките не само между двата парламента, но и между народите на двете страни. Ние можем да почерпим от вашия опит в установяването на върховенство на Закона и въвеждането на реформи в сферите на правосъдието и икономиката, отбеляза министърът за диалога със Сърбия в правителството на Косово.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини